K Evropě dorazila extrémní bouře Ingunn. Norské pobřeží bičuje orkán

Ve středu večer udeřila na pobřeží Norska bouře Ingunn. Díky silným vichrům, které podle norských médií dosahovaly síly orkánu, byl pro většinu středního a severního pobřeží země vyhlášen výstražný červený kód. Silně zasažen byl i kraj Trøndelag ve středním Norsku, kde kvůli počasí musela být zrušena většina trajektů a 131 autobusových linek, píše server News in English.no.

Obyvatelé v široké oblasti od Bergenu po Bodø byli vyzváni, aby zůstali doma, dokud bouře nepoleví. Uzavřena byla také hlavní dálnice E6 nad Dovrefjelletem jihozápadně od Trondheimu a většina všech dálnic severně od pohoří na jihu Norska.

Podle meteorologů z ČHMÚ má bouře dosáhnout síly srovnatelné s hurikánem. "Na Faerských ostrovech a západním pobřeží Norska jsme ještě večer naměřili nárazy větru kolem 150 kilometrů za hodinu. Na pobřeží Norska bude vítr ještě zesilovat. V nárazech by mohla rychlost větru dosahovat i rychlosti 200 kilometrů v hodině," napsal na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav.

Ingunn patří mezi takzvané explozivní cyklogeneze. Ty vznikají při velmi rychlém poklesu tlaku vzduchu, který způsobí bouři. Jedná se o pokles ve výši více než 24 hektopaskalů za 24 hodin. Nad Severním mořem přitom od ranních hodin klesl tlak už o 20 hektopaskalů.

[chooze:article;value:539562]

Skandinávie i Velká Británie už vydaly varování před bouřemi. Ve Skotsku vyhlásili kvůli bouři žlutý poplach. Vichry tam podle portálu Your Weather dosahovaly v nárazech rychlosti více než 120 kilometrů v hodině a vytvářely velké vlny.

Bouře Ingunn se však naštěstí týká pouze severní Evropy. Do vnitrozemí, a tím pádem do Česka, už nepronikne. "Tato tlaková níže u nás počasí nijak zásadně neovlivní," uklidňuje ČHMÚ.

Británie čelí další ničivé bouři. Desetitisíce domácností jsou bez proudu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.