K inauguraci patří slib i výstřely z děla. Pavel se tak ujme 9. března úřadu

Čtvrtým prezidentem České republiky se Petr Pavel stane po inauguraci, která se bude konat ve čtvrtek 9. března 2023. Datum inaugurace již potvrdila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O den dříve, 8. března, po 10 letech vyprší mandát jeho předchůdci Miloši Zemanovi. Česko tak bude pár hodin bez hlavy státu a zastupovat prezidenta budou předseda vlády a šéfka Sněmovny. 

Inaugurace proběhne jako tradičně ve Vladislavském sále na Pražském hradě na společné schůzi obou parlamentních komor. Zvolený prezident přichází za zvuku husitského chorálu poté, co do sálu nastoupí vojáci a hradní stráž s vlajkami. Nový prezident během slavnosti složí slib do rukou šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a podepíše jeho slavnostní výtisk. Text slibu je uveden v článku 59 Ústavy České republiky a zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

[chooze:article;value:487060]

​Následně zazní státní hymna a současně bude z děl na Petříně vypáleno 21 čestných salv. Poté bude následovat první prezidentský projev Petra Pavla.

Slavnosti se tradičně účastní prezidentova rodina, bývalí prezidenti s manželkami, senátoři, poslanci, členové vlády, hejtmani, zástupci univerzit, ale i prezidentovi přátelé. Na inauguraci prezidenta Miloše Zemana bylo pozváno celkem přes 700 hostů. Zhruba 300 pozvánek rozeslala Poslanecká sněmovna, zbytek posílal Pražský hrad. 

Zeman si v projevu vyřizoval účty

Kolem minulé inaugurace Miloše Zemana bylo hned několik kontroverzních okamžiků. Nejvíce zaujal odchod několika poslanců přímo během prezidentova projevu. Jako první odešla poslankyně Miroslava Němcová (ODS), za ní následovali poslanci TOP 09 či například senátor Václav Láska (za SZ). Zeman si vysloužil kritiku také za nepozvání některých rektorů a hejtmanů, kteří podpořili ve volbách Jiřího Drahoše. Během projevu Zeman také kritizoval některá média a politické strany.

Podívejte se na sestřih poslední inaugurace Miloše Zemana v roce 2018:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.