K Jemenu míří americká letadlová loď. Bude chránit trasu přes Suez

Už téměř měsíc terorizují jemenští Hútíové posádky lodí, které míří do izraelských přístavů. Šíítská skupina rebelů podporovaná Íránem útočí na lodě zemí, které v konfliktu mezi Hamásem a Izraelem stojí na straně židovského státu.

"Původně tvrdili, že budou napadat pouze izraelské lodě. Poté to rozšířili, že budou napadat lodě, které směřují buď do nebo z izraelských přístavů, a v posledním týdnu útočí na jakékoliv lodě," popsal situaci bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Nebezpečnému území se proto začaly vyhýbat obchodní lodě včetně ropných tankerů. Trasa kolem mysu Dobré naděje na jihu Afriky je ale delší až o 6 000 kilometrů a to se projevuje i na rostoucí ceně ropy.

[chooze:article;value:533699]

​Koalici zemí včetně Kanady, Velké Británie, Francie, Bahrajnu, Norska a Španělska v čele se Spojenými státy už došla trpělivost. "Dnes ráno jsme zahájili operaci s názvem Strážce prosperity. Zúčastní se jí dvanáct zemí z celého světa, které budou společně hlídkovat v Rudém moři a Adenském zálivu," řekl v pondělí americký ministr obrany Lloyd Austin.

"V tuhle chvíli se do oblasti stahuje jedna bojová skupina kolem letadlové lodi, která by na místě mohla být během dvou dnů. Je otázka, jestli Spojené státy kromě ochrany civilních plavidel přistoupí například i k úderům na vojenské instalace na pobřeží Jemenu," dodal Mikulecký.

Kromě amerického námořního svazu do oblasti míří také torpédoborec britského královského námořnictva. Konflikt na Blízkém východě se tak může rozšířit i do další oblasti. Sami Hútíjové totiž už v pondělí v arabské televizi prohlásili, že jsou připraveni čelit jakékoliv koalici, která by mohla do Rudého moře lodě poslat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.