K lékařům chodí lidé i se čtyřicítkami. Chřipková epidemie tvrdě udeřila

Tři dny léčila Adéla Bílková čtyřletého syna doma. Když 38stupňové horečky a záchvaty kašle nepolevily, šli na pohotovost. "Nějaké flíčky se mu dělají na obličeji, asi chřipka, nevíme," řekla Bílková.

Původcem akutních respiračních onemocnění jsou podle lékařů v současnosti nejčastěji viry chřipky. Nejvíc nemocných je mezi malými dětmi do pěti let. "Většinou mají opravdu čtyřicítky, až k 41 stupňům ty teploty mají, čili děti jsou schvácené a určitě potřebují základní vyšetření," popsala situaci dětská lékařka Barbora Stachelová.

Třeba na dětské pohotovosti ve fakultní nemocnici v Ostravě stoupla kvůli chřipce a dalším respiračním infekcím čekací doba z 20 minut na nejméně dvě hodiny. Také čekárny na pohotovosti pro dospělé se v posledních dnech zaplňují rychleji než obvykle.

[chooze:article;value:539569]

"Nejdůležitější je opravdu nechodit ven a v podstatě tu nemoc vyležet, být v klidu a přijímat dostatek tekutin," poradila lékárnice Eva Pailová.

Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, na Liberecku, Vysočině a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. "Na celostátní úrovni se Česká republika pohybuje těsně na hranici epidemického výskytu pro akutní respirační onemocnění a onemocnění podobná chřipce," uvedl tajemník hlavní hygieničky ČR Matyáš Fošum.

"Chtěli bychom velmi poprosit pacienty, aby nosili respirátor. Je to ohleduplnost v rámci čekárny i vůči nám," požádala Stachelová. Kvůli chřipce už některé nemocnice omezily návštěvy na lůžkových odděleních.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.