Moderní bydlení

K likvidaci hnutí Hizballáh nedojde, hodnotí bezpečnostní analytik

"Hizballáh se snaží získávat zbraně ze všech možných zdrojů a ten, zdá se, úspěšný útok v syrském hlavním městě Damašku byl veden právě proti představiteli Hizballáhu," popsal bezpečnostní analytik Daniel Koštoval vývoj boje mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. Dodávka dalších zbraní měla směřovat ze Sýrie do Libanonu.  

Podle odborníka by likvidace Hizballáhu zahrnovala komplexní operaci přesahující území Libanonu. Cílem aktuální izraelské strategie je zničit libanonskou infrastrukturu v jižní části země. "Je to ten pás mezi libanonskou a izraelskou hranicí a řekou Lítání. Smyslem je, aby Hizballáh nedokázal útočit na Izrael a zabíjet a ohrožovat izraelské civilisty a izraelská města a vesnice. To, že Hizballáh by neměl působit v tomto pásmu, vlastně zakazuje i rezoluce Rady bezpečnosti OSN, kterou evidentně ani libanonská vláda ani Hizballah vůbec nedodržují," dodává Koštoval. V důsledku konfliktu se z pohraničních oblastí odsunulo více než 70 tisíc obyvatel. 

Mapa hranice mezi Izraelem a Libanonem:

Momentálně je pro Izrael hlavním cílem vyřešit bezpečnostní problémy a zamezit střelbu Hizballáhu. "V posledních dnech to bylo v průměru minimálně nějakých 20 útoků denně," upozorňuje Koštoval.

Vliv na blízkovýchodní boj by mohly mít i blížící se prezidentské volby v USA. "Neaktivita spíš vyzývá k aktivitě aktérů, kteří boří světový řád založený na mezinárodním právu," komentuje analytik.  

[chooze:article;value:577951]

Zatímco Donald Trump by se podle Koštovala nebál důraznější vojenské akce, Kamala Harissová by zvolila opatrnější postup. To by v důsledku mohlo vést k eskalaci problému.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.