K návštěvě Benátek bude brzy potřeba povolení. Bez něj turistům hrozí pokuta

Italské Benátky letos v dubnu spouští nové pravidlo, které má omezit v jejich rušných uličkách počet turistů. Ve vybrané dny, kdy bývá ve městě na laguně nejvíce lidí, budou při pohybu v historickém centru u sebe všichni dospělí muset mít "povolení k pobytu".

U těch, kteří zároveň nebudou mít ve městě ubytování, to navíc bude znamenat poplatek ve výši pět eur, tedy asi 125 Kč. Kdo povolení mít nebude, vystavuje se riziku pokuty 300 eur (asi 7,5 tisíce korun), upozorňuje The Telegraph.

Povolenku, která má formu QR kódu, je nutné si vyřídit pro dny 25. až 30. dubna, 1. až 5. a dále 11., 12., 18., 19., 25., a 26. května, 8., 9., 15., 16., 22., 23., 29. a 30. června a 6., 7., 13. a 14. července. Musí ji mít u sebe všichni lidé starší 14 let. Vyřídit se dá i on-line. Pokud se ale turisté rozhodnou řešit povolení až na místě, hrozí podle starosty města Luigiho Brugnara, že je bude čekat vystávání v dlouhých frontách.

[chooze:article;value:548197]

Obyvatelé města nebo lidé, kteří v centru pracují, si pak můžou zažádat o výjimku. O tu se podle italské agentury ANSA přihlásilo už přes 150 000 lidí. Turistických povolenek pak bylo vydáno zatím asi 15 000. vzhledem k tomu, že ale do města každý den zamíří kolem 40 tisíc turistů, tento počet pravděpodobně prudce vzroste.

Město zavedení poplatku avizovalo už delší dobu, několikrát jej ale odložilo. Že k tomu skutečně dojde, pak radnice oznámila loni na podzim a postupně upřesňovala podmínky vstupu. Podle kritiků opatření omezuje svobodu pohybu a je protiústavní. Podle Brugnara je ale nezbytné.

[chooze:article;value:549250]

​"Máme povinnost chránit velká historická centra světa," prohlásil starosta podle deníku Guardian. "Žádný politik by neudělal to, co se chystám udělat," nechal se také slyšet a přirovnal svou odvahu k Marcu Polovi.

Benátky nejsou jediným místem, které bojuje s přemírou turistů. Jejich příval se snaží regulovat také například úřady v Barceloně a Valencii ve Španělsku nebo na indonéském ostrově Bali.

V Benátkách hrozí pokuty za nevhodné oblečení. Radši tam nekrmte holuby (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.