K oteplování výrazně přispívají krávy. Teď přišli na to, jak u nich bojovat s plynatostí

Stádo pasoucích se krav. Na první pohled idylická venkovská scéna. Podle klimatologů ale tito býložravci představují pro planetu bezprostřední hrozbu. Jsou hlavními producenty plynů, které přispívají k oteplování klimatu.

Odhaduje se, že polovina emisí metanu ve Velké Británii pochází právě od krav. Celosvětově se pak jedná o 14 procent. Někteří britští farmáři se proto s plynatostí svých čtyřnohých svěřenců rozhodli zatočit. Do krmiva jim přidávají narcisy.

Na svých pozemcích tyto rostliny pěstuje i Kevin. "V současné době vlády po celém světě buď zdaňují chovatele hospodářských zvířat, nebo zavádějí kvóty na počet kusů dobytka kvůli tomu, že produkují metan. Teď ale máme příležitost to všechno změnit," vysvětlil.

[chooze:article;value:512045]

Vědecké výzkumy naznačují, že výtažky z narcisů přidávané do krmiva hovězího dobytka mohou snížit emise metanu až o 96 procent. Testy provedli skotští vědci v laboratorních podmínkách na umělých žaludcích. V rámci čtyřleté studie, která má co nevidět začít, se ale bude krmivo testovat na skutečných farmách se skutečnými zvířaty.

Krávy jsou považovány za jednoho z největších znečišťovatelů ovzduší právě proto, že při trávení potravy produkují příliš mnoho metanu. Ten v atmosféře sice zůstává kratší dobu než oxid uhličitý, na globální oteplování ale má mnohem výraznější vliv. Vědci očekávají, že výtažek z narcisů by mohl celosvětově snížit emise metanu až o 30 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.