K postavenému bytu dvě parkovací místa povinně. Zdraží to bydlení, vadí kritikům

Nové byty do 70 metrů čtverečních jedno parkovací místo, byty nad 70 metrů dvě parkovací místa. Tak to stojí v návrhu ministerstva pro místní rozvoj pod vedením předsedy Pirátů Ivana Bartoše pro české obce a města s výjimkou Prahy, Ostravy a Brna. Informaci přinesl portál Seznam Zprávy.

Návrh se nelíbí ekologické organizaci Arnika. "Pokud by byla vyhláška schválena v podobě předložené MMR, bude to mít fatální důsledky: Za prvé se výrazně zdraží bydlení, které je již dnes příliš drahé, neboť vytvoření parkovacího stání v podzemních garážích vyjde řádově na milion korun, který se samozřejmě promítne do ceny bytu," vyložila architektka Anna Vinklárková.

"Za druhé bude podporováno využívání aut. A za třetí hrozí, že dojde ke snížení kvality bydlení – developeři nebudou muset dodržovat ani základní požadavky na osvětlení a jako byty budou moct prodávat třeba i prostory ve sklepě," doplnila Vinklárková.

Podobně návrh kritizuje i architekt Petr Hlaváček, který je na pražském magistrátu náměstkem pro rozvoj. "Nejhloupější je, že navýšení parkovacích minim primárně zdraží nové byty v menších městech, kam se můžou lidé stěhovat za levnějším s vysokou životní úrovní – Tábor, Litomyšl, Olomouc, Liberec, Znojmo a tak dále," napsal na twitter.

Praha loni na podzim přišla s tím, že by byl zrušen minimální požadavek na počet parkovacích míst u nových bytů, což by vedlo k jejich zlevnění. Náklady na výstavbu jednoho parkovacího místa v podzemní garáži byly v té době asi dva miliony korun.

[chooze:article;value:513052]

Zbytečný dohled státu, zní kritika od Motoristů

Parkování v Praze je problém i podle předsedy strany Motoristé sobě Petra Marcinka. Říká, že situace je řešitelná, ale vyžaduje vážnou koncepci a odvážný přístup: "Obávám se, že ani o jedno se dnes nikdo nepokouší. Cílem současného vedení hlavního města je spíše uměle snižovat počet automobilů v pražských ulicích ve prospěch zanedbatelných a sezónních dopravních modalit (jako např. jízda na kole). S tímto přístupem problém velkého množství aut spíše bobtná, než aby byl řešen," uvedl.

Návrh ministerstva přirovnává k totalitní době: "Doba, kdy jsme žili v socialismu a kdy vše autoritativně řídil, plánoval, schvaloval, nařizoval a vymáhal stát, skončila před 33 lety. Nástup radikálně levicových politiků z Pirátské strany do vlády nás k tomuto vysoce neefektivnímu prostředí regulací a příkazů bohužel opět přibližuje. Každý racionální stavitel dobře chápe i bez pirátských 'odborníků' z MMR, že k bydlení je třeba myslet i na parkování a že byt bez parkovacího místa má nižší hodnotu než byt s vlastním parkováním."

[chooze:article;value:512364]

Chceme dát obcím flexibilitu, říká ministerstvo

Podle ministerstva je smyslem parkovacích minim, aby nová výstavba nepřenášela zátěž s parkováním na města a obce, které by po prodeji bytů bez parkovacích míst musely ze svých rozpočtů stavět parkoviště a zabírat jimi veřejný prostor.

"V současnosti platná vyhláška stanovuje pevné hodnoty parkovacích minim. K provedení nového stavebního zákona je připravována nová vyhláška. V jejím prvním návrhu byla obcím dána větší flexibilita. Každá obec by mohla stanovit vlastní hodnotu parkovacích minim či maxim podle místní dopravní obslužnosti, míry automobilismu, plánů rozvoje atd. Pro obce, které vlastní hodnotu stanovit nechtějí, byla projektem TAČR a mezinárodním srovnáním stanovena výchozí hodnota parkovacích minim tak, aby při jejich použití měla obec jistotu, že nová výstavba nebude parkováním zatěžovat veřejné prostranství," vysvětlil mluvčí MMR Petr Waleczko.

Waleczko doplnil, že se k tomuto návrhu sešla řada připomínek, které MMR do konce července vyhodnotí. Na srpen je naplánovaná první schůzka se zástupci institucí, které připomínky zaslaly. "Je jisté, že úvodní návrh dozná změn, což je smyslem připomínkového řízení. Výslednou úpravu nelze v tuto chvíli předjímat, protože jednání teprve proběhnou," uzavřel Waleczko.

[chooze:poll;value:aef423c46f2caaf994226242273af5ad4db31baf;layout:tn_nova]

​Problémy s parkováním řeší i nemocnice, podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.