K silnicím se vrací makety policistů. Řidiči před nimi dávají nohu z plynu

Na první pohled je to hlídkující policista. A nejeden řidič dá okamžitě nohu z plynu. A to i ve chvíli, kdy povolenou rychlost nepřekračuje. "Když ho člověk vidí, tak se ho lekne, pokavaď tady nebydlí a neví, že tady je," souhlasil jeden z řidičů, kterého štáb TV Nova oslovil.

Pro maketu se rozhodli například v Chuderově na Ústecku. A i když nemají žádné objektivní posouzení toho, jak moc na řidiče zapůsobila, pochvalují si ji. "Ať by to bylo 5 procent řidičů, kteří dají nohu z plynu, tak to beru jako přínos. Se nám to opravdu osvědčilo, je potom dobré ho pravidelně přemisťovat," řekl starosta Chuderova Jiří Beneš.

Hliníková maketa policisty se dá pořídit od pěti tisíc korun, a pokud ji obec umísťuje na svůj vlastní pozemek, nepotřebuje k tomu ani žádné speciální povolení. "Umístění v obci sice nepodléhá schvalovacímu procesu, avšak jejich instalace je předem s policií konzultována," vysvětlila mluvčí ústecké policie Pavla Mašínová.

[chooze:article;value:563077]

​Podobně jsou na tom v Českém Jiřetíně na Mostecku. Tam si vyrobili vlastní maketu, dokonce oboustrannou a nemůžou si ji vynachválit. "Funguje na 80 procent. Ti, co už to mají okouknutý, jezdí tady jako místní, tak ti stejně jezdí rychle, ale ti, co tady jezdí víkenďáci, tak to zpomalej," řekla Magdalena Vodičková z Českého Jiřetína.

V Ústí nad Labem pak vzal spravedlnost do rukou někdo z místních. Vadilo mu, že v jeho blízkosti řidiči místo padesátky závodí a maketu tam postavil ze své vůle. Nakonec ale musela být odstraněna.

V Terezíně na Litoměřicku maketu používají už mnoho let. Jednou jí sice někdo ukradl, ale místní strážníci ji vypátrali. Na řidiče prý funguje spolehlivě. "Když za nějakým autem jedu a vím, že to je nějaký cizinec, tak to poznám, protože to rozjede a pak hned ubere," popsal starosta Terezína René Tomášek.

Makety byly populární přibližně před dvaceti lety. Tehdy se ale také hodně kradly, například v Kladně jich v jeden den rozmístili osm, o dva dny později byly všechny pryč.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.