K vyrovnanému rozpočtu máme daleko, přiznal Stanjura. Schillerová slibuje návrat EET

"Určitě se shodneme na tom, že je potřeba konsolidovat státní finance," přiznala Schillerová. "Hnutí ANO si myslí, že vláda to vzala za špatný konec," dodala ale.

"Není žádné řešení, jak snižovat schodky, zlepšovat stav státních financí a mít u toho bezbolestná opatření," míní Stanjura. "Většina zlepšení je na výdajové straně," upozornil.

Upozornil, že letos má stát nové výdaje. Zmínil zvýšené výdaje na obranu. Více se dává i na penze. "Přesto se nám daří snižovat schodky," poznamenal.

[chooze:article;value:535444]

Kritické hlasy ministr financí vnímá. "V okamžiku, kdy máme pět vládních stran, jsme nebyli schopni přijmout jiný ozdravný balíček," sdělil. Nemyslí si, že je příliš přísný. "Kritiku zprava vítám, protože si musíme říct, že na cestě k vyrovnanému rozpočtu nás čeká ještě hodně práce," doplnil. 

Snižování poměru dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) je podle ní růstem HDP. "Je to díky inflaci, tam není žádný vliv vlády," uvedla Schillerová.

Problémem je podle ní šedá ekonomika. "Vrátíme-li se k moci, bezpochyby zavedeme nějakou formu EET," avizovala.

[chooze:article;value:529664]

"To je taková mantra, která měla přinést 12 miliard ročně, pak přinesla asi čtyři miliardy ročně, teď, když potřebují virtuální číslo, jsou to desítky miliard," reagoval Stanjura. "EET bylo vypnuté tři roky předtím, než jsme ho zrušili," připomněl. Bylo podle něj příliš byrokraticky náročné. 

Podle Schillerové vláda kompletně rezignovala na boj s šedou ekonomikou. "Nevyberete ani to, co jste si naplánovali," dodala. Po návratu EET podle ní volají všichni poctiví podnikatelé.

ANO souhlasí se zvýšením daní ze závislostí. "To, co říká pan ministr financí a jeho kolegové, že klesly výdaje... No, protože se přenesla část poplatků energetických na firmy a domácnosti," míní.

Euro zatím Stanjura neplánuje

Klíčové je podle Stanjury plnit maastrichtská kritéria. "Teprve potom můžeme vést závaznou politickou debatu," uvedl k debatám o euru po novoročním projevu prezidenta Petra Pavla. "Pak přijde debata na politické rozhodnutí, protože přijetí eura v zásadě není ekonomické rozhodnutí," dodal.

Ekonomové podle něj vidí pozitiva i negativa. Bude to proto spíše politické rozhodnutí. "Aby takové rozhodnutí mohla třeba příští vláda udělat, musíme dát do kupy veřejné finance," zdůraznil. Debatu ale vítá.

[chooze:article;value:531176]

Hnutí ANO by nebylo pro přijetí eura, ani pokud by Česko plnilo maastrichtská kritéria. "Průměr zadlužení eurozóny je zhruba 90 procent, polovina zemí má zadlužení kolem sta procent. My pořád ještě, i po vládnutí pětikoalice, jsme na 44 procentech," namítla Schillerová. Země platící eurem tak podle ní není elitním klubem.

"Musíme zohlednit i názor našeho národa. Průzkumy, které jsem viděla tento týden, hovořily o tom, že přes 70 procent obyvatel odmítá euro," řekla. Podnikatelům koruna podle ní nedělá problémy. Případné rozhodnutí o přijetí jednotné evropské měny podmiňuje referendem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.