K Zemi míří planetka, která ji jednou může zničit. NASA už její část zkoumá

Jednou by mohla zničit Zemi. Planetku Bennu považuje NASA za nejnebezpečnější asteroid v naší Sluneční soustavě. Většina asi 50 metrů dlouhého tělesa se k naší planetě nebezpečně přiblíží v roce 2182. Malá jeho část už ale je na Zemi dva týdny.

"První analýza vzorků ukazuje, že obsahují velké množství vody ve formě hydratovaných jílových minerálů. Obsahují uhlík, a to jak organické, tak nerostné molekuly. Jedná se o největší vzorek asteroidu bohatý na uhlík, který se kdy vrátil na Zemi," sdělil ředitel NASA Bill Nelson.

"Jsme nadšení, kolik materiálu se nám podařilo vrátit zpátky a jak zajímavé výsledky přinesla už ta úplně první analýza. Takže se těšíme, až se dostaneme za špičku ledovce a v příštích měsících provedeme podrobný výzkum, je to vzrušující," poznamenala výzkumnice Dante Lauretta.

[chooze:article;value:443913]

Vzorky zpět na naši planetu přinesla sonda OSIRIS-REX, která k planetce Bennu odstartovala v roce 2016 z Mysu Canaveral na Floridě. 

Dva roky kolem Bennu sonda kroužila a hledala vhodné místo na přistání. To se povedlo v roce 2020, kdy OSIRIS Rex dosedl na povrch asteroidu a rozvířil ho robotickým ramenem. Zpět na modrou planetu donesl hrst hvězdného prachu. I ten by ale vědcům mohl prozradit víc informací o vzniku vesmíru a mimozemských tělesech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.