K Zemi rychle míří tři asteroidy. Jsou velké jako rodinné domy

Začátek tohoto týdne bude pořádně divoký. Hned v pondělí totiž podle astronomů proletí v blízkosti kolem Země rovnou tři asteroidy, píše portál Hindustan Times.

Odborníci očekávají, že první objekt s názvem 2024 CV8 se naší planetě přiblíží na vzdálenost pouhých 451 tisíc kilometrů. Asteroid se pohybuje rychlostí 61 607 kilometrů za hodinu. Široký má být zhruba necelých 20 metrů.

[chooze:article;value:542111]

Druhý asteroid experti pojmenovali 2024 CJ6. Ten uhání rychlostí zhruba 55 435 kilometrů za hodinu. Oproti předchozímu objektu by však Zemi neměl být až natolik blízko. Odborníci očekávají, že proletí na vzdálenost přibližně 1,7 milionu kilometrů. Také v tomto případě astronomové odhadují, že má být velký jako rodinný dům. Na šířku by měl dosahovat 17 metrů.

Jako poslední proletí kolem planety objekt s názvem 2024 DC, který se Zemi přiblíží na vzdálenost 4,7 milionu kilometrů. Tento asteroid uhání rychlostí přes 33 tisíc kilometrů za hodinu a na šířku má téměř 16 metrů.

Astronomové však ubezpečují, že srážka se Zemí nehrozí ani u jednoho z asteroidů. "Ve skutečnosti se přinejmenším v příštích několika stoletích neočekává žádný významný střet," píše portál 9News. Všechny objekty však NASA bedlivě sleduje, kdyby některý z nich změnil svůj směr.

Spojené státy se bojí, že chce Rusko poslat jaderné systémy do vesmíru. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.