K Zemi se řítí "ďábelská" kometa. NASA varuje před možnou katastrofou

Kometa s vědeckým označením 12P/Pons-Brooks by měla být Zemi nejblíže 2. června 2024. A podle expertů půjde spatřit i pouhým okem. Naší planetě se přiblíží na vzdálenost 231 milionu kilometrů.

Astronomové jsou přesvědčení, že těleso je několikanásobně větší než Mount Everest. Odhadují, že jádro může mít v průměru kolem 17 kilometrů, píše portál Astronomy. Obvykle se přitom šířka komet pohybuje mezi 0,9 až 2,9 kilometry.

[chooze:article;value:535996]

Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) by srážka se Zemí znamenala pro naši planetu absolutní katastrofu. Pravděpodobnost střetu je ale velmi malá.

"NASA neví o žádném asteroidu nebo kometě, které by se v současné době dostaly do kolizního kurzu se Zemí. Takže pravděpodobnost kolize je poměrně malá. Ve skutečnosti můžeme říci, že žádný velký objekt pravděpodobně nezasáhne Zemi v následujících několika stech letech," informoval úřad.

Těleso se řadí mezi kryovulkanické, nebo-li studené sopečné objekty. Stejně jako ostatní komety je i tato tvořena pevným jádrem vyplněným směsí ledu, prachu a plynu. To je obklopeno mlhavým oblakem plynu zvaným koma, uvedl portál Live Science.

[chooze:article;value:536231]

"Ďábelská" se jí říká kvůli jejím takzvaným rohům. Ty jí totiž vyrůstají při erupcích. "Vznikají proto, že velké jádro komety, má na svém povrchu neobvyklý 'zářez', který blokuje odtok kryomagmatu do vesmíru a způsobuje, že koma roste nepravidelným tvarem," vysvětlili odborníci.

Vesmírný objekt objevili odborníci už v roce 1812. Kolem Země znovu proletí po 71 letech. Tak dlouho této kometě totiž trvá, než oběhne okolo Slunce.

Astronauti mají na oběžné dráze vesmírnou zahrádku. Podívejte se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.