K Zemi se řítí dva asteroidy. Jeden z nich proletí blízko a závratnou rychlostí

Asteroid 2023HT6 proletí 7. května rychlostí 33 007 kilometrů za hodinu kolem Země. Naší planetě navíc bude poměrně blízko. Astronomové počítají se vzdáleností 1,2 milionu kilometrů. Velký je asi 20 metrů, píše portál Hindustan Times.

Podle odborníků je tak dlouhý přibližně jako bombardér z druhé světové války. Přestože se nejedná zrovna o žádného obra, Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) před ním varoval právě z důvodu jeho závratné rychlosti.

[chooze:article;value:498716]

To ale není vše. V neděli má kolem Země proletět ještě jeden asteroid. Ten bude mnohem větší. Dle NASA má měřit zhruba 90 metrů, což odpovídá velikosti budovy, informoval portál Mirror. Vzdálený bude od planety přes 6,1 milionu kilometrů.

Jako potenciálně nebezpečné klasifikuje NASA vesmírné objekty, které se dostanou do vzdálenosti přibližně 7,4 milionu kilometrů od Země a měří v průměru více než 140 metrů.

Dosud experti na seznam potenciálně nebezpečných zařadili asi 2 300 asteroidů. Přestože žádný z nich nemá představovat pro Zemi bezprostřední hrozbu, existuje riziko, že se změní jejich dráha a mohly by se s planetou střetnout.

Odborníky nejvíce znepokojuje jeden asteroid. Zemi má zasáhnout na Valentýna:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.