K Zemi se těsně přiblížil obří asteroid. Odborníci mu přezdívají zabiják měst

Laboratoř tryskového pohonu NASA objevila ve vesmíru obří asteroid 2008 OS7, který teď míří směrem k Zemi a v pátek dosáhne svého nejtěsnějšího přiblížení k naší planetě. 

Měsíc je od Země vzdálený asi 239 tisíc mil, tedy zhruba 382,5 tisíce kilometru, takže obří asteroid o velikosti fotbalového stadionu bude 7,4krát dále než naše přirozená družice. 

Odborníci nazývají asteroidy této velikosti "zabiják měst", protože jsou schopny zničit celé město, pokud by se srazily s obydlenou částí Země. Podle NASA to však nehrozí.  

[chooze:article;value:539380]

Kdo by chtěl sledovat jeho průlet kolem země, bez dalekohledu se neobejde. "Bude dokonce mnohonásobně slabší než nejslabší hvězdy viditelné pouhým okem," upozornil astrofyzik a vědecký ředitel The Virtual Telescope Project Gianluca Masi.

Asteroid 2008 OS7 oběhne Slunce každých 962 dní. Poté, co proletí kolem Země, pokračuje po své oválné cestě přes Sluneční soustavu.

Vědci identifikovali více než 34 tisíc objektů v blízkosti Země. Loni v srpnu bylo jen něco málo přes 2 300 označeno za potenciálně nebezpečné, uvádí web Space.com.

Zemi zasáhlo silné záření a odborníci nemohou uvěřit tomu, odkud z vesmíru přišlo. Více v reportáži (11/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.