Kabinet obsadil novou úřednickou funkci. Podle opozice je ale zbytečná

Komunikace stěžejních témat – například vysvětlování důležitosti našeho členství v NATO, ale i boj s dezinfomacemi. To jsou úkoly pro čerstvě jmenovaného koordinátora pro strategickou komunikaci.

"Cílem té práce je informovat populaci o základních hodnotových tématech tohoto státu," uvedl vládní komunikátor strategické komunikace Otakar Foltýn. "Koordinace osobou člověka, který toto bude řídit z Úřadu vlády, je něco, co potřebujeme," zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle některých je ale funkce nadbytečná. "Vůbec nechápu, proč se zřizuje další pozice," prohlásila poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). S ní souhlasí například politolog Lukáš Jelínek. "Je naprosto zbytečná. Toto jsou všechno úkoly, které by měli zvládat už současní úředníci," řekl.

[chooze:article;value:557554]

I odborníci, podle kterých je zřízení Foltýnovy funkce nezbytné, připomínají, že toho zřejmě už moc nestihne. "Má velmi málo času a za ten krátký čas do voleb je velmi těžké vybudovat nějaký strategický tým," sdělila expertka na politický marketing Denisa Hejlová.

Navíc času může být nakonec výrazně méně. Vláda Foltýna jmenovala na příštích šest měsíců a potom se má rozhodnout o jeho případném pokračování ve funkci. Kolem Foltýna by měl v nejbližší době vyrůst zhruba desetičlenný tým.

Vláda si přitom předsevzala jít v počtu úředníků opačným směrem, naopak je snižovat. To se ale daří jen velmi pomalu. Z počtu zhruba 70 tisíc státních úředníků se jejich stav loni snížil o 1 687.

[chooze:article;value:557734]

"Tato vláda mění místa, která jsou blízko lidem – například na Úřadu práce nebo na Okresní správě sociálního zabezpečení. Vidím, že si zřizuje právě papalášská místa. Hledá pořád nějaké další funkce," řekla Mračková Vildumetzová.

Opozice kritizuje i to, že část snižování stavů je jen na papíře, kdy se škrtají neobsazená místa. Výhrady má ale i část koalice. "Dovedl bych si představit mnohem razantnější pokles," prohlásil místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Naopak někteří koaliční politici už začínají koaliční ambice na osekání úřednického aparátu rozmělňovat. "Jedna věc je snižování počtu úředníků. Druhá věc je pokrytí agendy, která přibývá," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Foltýn má ve funkci koordinátora začít fungovat od června.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.