Kadeřnictví zdražují. Nejvíce si připlatí muži, vyšší částku ale zaplatí i ženy

Návštěva kadeřnictví vyjde Čechy letos draho. Ceny v minulém roce výrazně vzrostly. Odborníci navíc upozorňují, že zvyšování není zdaleka konec.

Největší cenový nárůst v minulém roce zaznamenala pánská a dětská kadeřnictví. Podle dat Českého statistického úřadu, které má redakce TN.cz k dispozici, vzrostly v loňském roce ceny za tyto kadeřnické služby o 17,2 procenta. Pánové tak za nový sestřih zaplatí v průměru 295 korun.

Dámy tak vysoké zdražení nezaznamenaly. I tak ale platí přibližně dvakrát tolik než pánové. Ceny dámských kadeřnických služeb vzrostly v minulém roce o 13 procent. V průměru tak ženy zaplatí přibližně 593 korun.

[chooze:article;value:464603]

​Podle ekonoma České spořitelny Michala Skořepy lze očekávat, že ceny, a to nejen ty v kadeřnictví, porostou i letos. Důvodů je podle něj hned několik. I tak ale první měsíce v novém roce mohou přinést zlepšení.

"Letos lze očekávat další zřetelný růst cen v důsledku růstu nákladů na mzdy, energie a další vstupy, přičemž ale v první polovině roku by tento růst měl být brzděn nynější slabší poptávkou domácností, které se ve svých rozpočtech také potýkají s dopady zdražení energií," vysvětlil Skořepa.

Značné zdražení se ale týká i dalších služeb osobní péče. Například průměrná cena masáže se v minulém roce vyšplhala na 548,5 koruny, což je o 13,2 procenta více než v roce 2021.

[chooze:article;value:480828]

​O něco méně zdražilo i hloubkové čistění pleti včetně přiložení masky. Průměrná cena této služby osobní péče se pohybuje okolo 847 korun, což je asi o 12 procent více.

O nic víc ale neušetříte ani v případě, že se rozhodnete pro domácí osobní péči. Zdražení se totiž týká i některých elektrických přístrojů, které jsou pro chvíle osobního hýčkání nezbytné. Například průměrná cena elektrického vysoušeče vlasů stoupla o 18,5 procenta, tedy přibližně na 983 korun.

Průměrná částka za holicí strojek stoupla o 15 procent, tedy na 2 447 korun. Připlatí si ale i ti, kteří poctivě pečují o svůj chrup. Ceny elektrických zubních kartáčků totiž stouply o 16,8 procenta, a přístroj tak stojí v průměru asi 1 660 korun.

Hit kosmetického průmyslu. Šnečí sliz má blahodárné účinky na lidskou pleť:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.