Kadyrov chce sestavit novou armádu proti Západu. Má bojovat za "utlačované lidi"

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov chce vytvořit soukromou armádu, která by ochraňovala utlačované obyvatele v cizích zemích. "V poslední době jsem přemýšlel o tom, že bych vytvořil takovou armádu, která by mohla zasahovat v různých zemích a tam chránit lidi, jejichž práva ty země porušují. Většinou jde o státy, které se považují za ty nejdemokratičtější," citovala jej ruská státní agentura RIA Novosti.

Jak přesně by tato armáda měla fungovat, ale nesdělil. Pouze dodal, že by mělo jít o lidi z celého světa, kteří by bojovali "ne pro peníze, ale za pořádek ve světě".

Jednou z nejvýraznějších ruských menšin v Evropě je ta v Pobaltí. Nedávno například podle webu ERR kritizovala Litvu, Lotyšsko a Estonsko za "represivní politiku vůči rusky mluvícím obyvatelům a prosazování rusofobie" ruská duma. 

[chooze:article;value:502374]

Jak ale upozorňuje polská televize TVP, ne všichni Rusové v Pobaltí vnímají kroky tamních vlád tak úkorně. Ačkoliv například v Lotyšsku mnozí etničtí Rusové kritizovali ničení někdejších sovětských památníků, po pomoci z Ruska prý příliš netouží.

Část z nich se dokonce sešla před ruskou ambasádou v Rize, aby jasně Rusku vzkázali, že jeho ochranu nechtějí. "Nepotřebujeme, aby nás někdo bránil. Ať se oni brání u soudu v Haagu. Naším domovem je Lotyšsko," vzkázal do Kremlu například Martin Levuškan.

[chooze:article;value:502190]

Tato nálada se promítla také v průzkumech. Vůbec poprvé totiž ruskojazyční Lotyši preferují členství země v EU a NATO před orientací na Rusko, a to přesto, že lotyšský parlament nedávno prosadil vyučování na školách pouze v lotyšštině, za což si země vysloužila kritiku i z OSN.

Litva, Lotyšsko a Estonsko byly součástí Sovětského svazu od roku 1940, kdy je obsadila Rudá armáda, do jeho rozpadu na začátku devadesátých let. Do NATO a EU vstoupily v roce 2004. V Estonsku a Lotyšsku tvoří podle dat z roku 2020 etničtí Rusové necelou čtvrtinu obyvatel. V Litvě pak Rusové tvoří asi 5 % obyvatelstva. Ve všech třech zemích jejich podíl postupně klesá.

Rusko už více než rok vede válku na Ukrajině. Pravidelně ostřeluje civilní budovy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.