Kadyrov obvinil českou policii a Ukrajinu, že pro něj zinscenovaly únos koně

Šestnáctiletý hřebec Zazou byl odcizen neznámým pachatelem na začátku března ze stáje v Krabčicích na Litoměřicku. Čečenský vůdce uvedl, že následně jej oslovila ukrajinská tajná služba s nabídkou, že mu koně vrátí výměnou za 18 tisíc dolarů (přibližně 391 tisíc korun). "Věděli o mé náklonnosti ke koni a neprohráli. Samozřejmě, že jsem souhlasil," napsal Kadyrov na telegramu.

Zvíře by mělo už být na cestě k majiteli. "Jeho návrat mě stál, pozor, 18 tisíc dolarů! Ano, ano. Právě na tuto částku ho tehdy české orgány činné v trestním řízení odhadovaly. Vzhledem k jeho skutečné hodnotě a vynikajícímu rodokmenu jsou to pouhé haléře!" dodal Kadyrov.

[chooze:article;value:493804]

Podle čečenského vůdce má kůň totiž mnohem větší hodnotu. Odhadl ji na zhruba 10 milionů dolarů (kolem 217 milionů korun), píše portál MediaZona.

Kadyrov je přesvědčený, že krádež koně ze stáje zinscenovala ukrajinská tajná služba ve spolupráci s českou policií. "Připomínám, že tehdy všem připadalo divné, jak mohl drahý kůň jednoduše zmizet. Ukázalo se, že může," poznamenal Kadyrov.

"Je pochopitelné, že 'šokující' sdělení na telegramu vyvolává zájem médií. Stejně tak musí být zřejmé, že na tyto konstrukce nebudeme jakkoli reagovat. Koně ale hledáme dál, věc prověřujeme jako krádež. Pokud budeme mít nějaké informace ke zveřejnění, samozřejmě tak učiníme," informovala na twitteru česká policie.

Koně si Kadyrov pořídil v roce 2012 na dostihy v Dubaji, po nich jej následně přesunul do stájí u Roudnice nad Labem. O dva roky nato uvalila Evropská unie (EU) na čečenského vůdce sankce a české úřady mu zvíře spolu s dalším majetkem zabavily.

Putin se snaží zastrašit svět. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.