Kalamita na západě Čech! S letními gumami vůbec nevyjíždějte, radí hasiči

[chooze:gallery;value:35625]

Husté sněžení v neděli ráno zasáhlo západ republiky. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali krátce po osmé ráno výstrahu před sněhem. Výstraha se vztahovala na celý Karlovarský kraj a část Plzeňského (Kralovice, Nýřany, Stříbro, Tachov).

V polohách nad 500 metrů spadly za hodinu i tři centimetry sněhu. Na silnicích se tak tvoří sněhová pokrývka a těžký sníh může místy lámat větve stromů. Nejen řidiči by se tak měli mít na pozoru.

[chooze:article;value:551870]

S kalamitou už bojují karlovarští hasiči, kteří mají kvůli sněhu plné ruce práce. Odklízejí hlavně spadlé stromy, sníh ale působil i dopravní nehody. "V průběhu nedělního dopoledne jsme vyjížděli ke dvěma dopravním nehodám. U Rovné skončilo jedno osobní auto v příkopě, mezi Jáchymovem a Božím Darem bourala dvě osobní auta, byla tam jedna zraněná osoba. V aktuálních podmínkách by vůbec neměli nikam jezdit ti, kteří již mají na autech letní pneumatiky," uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal.

S velkými potížemi se potýká hlavně vlaková doprava. "Od půlnoci do deseti hodin dopoledne evidujeme pět desítek událostí, z toho 42 v souvislosti se sněžením. Ve všech případech se jedná o odstranění spadlých, prasklých či nahnutých stromů na komunikace vlivem těžkého sněhu. Od kolegů drážních hasičů máme informaci o uzavření provozu na trati v úseku Mariánské Lázně - Cheb rovněž z důvodu popadaných stromů na koleje či stromů hrozících pádem na koleje," dodal Kasal.

Problémy sníh působí i v jiných částech republiky. "Od nočních hodin řešíme několik událostí spojených se sněžením. V 19 případech jsme na území kraje likvidovali padlé stromy, které neunesly váhu nového sněhu. Vše bez zranění a bez výrazných škod. Zásahy se většinou týkají Frýdecko-Místecka," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Výstraha platila až do 14 hodin. S proměnlivou intenzitou však bude sněžit i odpoledne. Meteorologové proto doporučují obezřetnost zejména kvůli snížené dohlednosti. Řidičům pak radí, aby způsob jízdy přizpůsobili počasí.

V platnosti byla i výstraha před novou sněhovou pokrývkou na východě republiky. V Moravskoslezském kraji (Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Třinec) má napadnout 5 až 10 centimetrů nového sněhu, v čekají meteorologové horách 15 centimetrů.

Až 40 centimetrů sněhu. Zima bere Česko útokem, varují meteorologové:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.