Kalifornii zachvátily požáry. Největší z nich spálil 60 kilometrů čtverečních

Kalifornští hasiči svádí boj s desítkami lesních požárů. Ten největší z nich, severozápadně od Los Angeles, za poslední dny spálil už přes 60 kilometrů čtverečních a stále není pod kontrolou.

Zničena je řada budov a minimálně 1 200 lidí – ať už místních, nebo turistů – muselo oblast opustit. Více štěstí měli lidé u města Lancaster, kde už je situace pod kontrolou. Evakuovat se museli, když se plameny kvůli větru nebezpečně stočily jejich směrem.

[chooze:article;value:560306]

​Byl mezi nimi i Chad Macke, který po pár hodinách zjistil, že se může domů vrátit. "Vítr se stočil na západ a plameny zamířily přímo k pozemku. Byl jen pár set metrů odsud, než se ho podařilo zastavit. Sbalili jsme si pár věcí a odešli jsme celkem rychle," popisuje Chad. 

Na místě pracovala asi stovka hasičů. "Příčina požáru je v tuto chvíli předmětem vyšetřování. Tenhle požár kvůli silným větrům zasáhl asi čtyři kilometry čtvereční území. V tuhle chvíli se stále potýkáme se silným větrem. Příkaz k evakuaci byl ale zrušen a plameny jsou teď pod kontrolou asi z 90 procent," uvedl zástupce šéfa hasičů z Los Angeles Steve Cabrera.

Sezóna lesních požárů trvá v Kalifornii zpravidla od června do října až listopadu. Predikce na letošní rok nejsou podle expertů vůbec dobré. Na vině je extrémně vlhká zima, kvůli které vyrostlo větší množství vegetace než obvykle, což může přispět k rychlejšímu šíření plamenů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.