Kaliňák prozradil dosud neznámé detaily. Jedna rána mohla být pro Fica fatální

Vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák prozradil dosud utajované detaily toho, jaká zranění Robert Fico utrpěl. Tyto podrobnosti veřejnost zatím neznala. Kaliňák o nich promluvil v pořadu Rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

"Dostal čtyři výstřely, tři lékaři nakonec relativně zvládli. V zásadě bych řekl, že byly lehčího charakteru. Ten jeden ale způsobil opravdu vážná poranění dutiny břišní a trávicího traktu, samozřejmě i pohybového ústrojí, protože způsobil vážné poškození pánve i kyčelního kloubu," popsal Kaliňák.

[chooze:article;value:558875]

​Rozhodující byl podle jeho slov první zákrok lékařů v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici. "První operace, která byla nejdelší a trvala pět hodin, byla rozhodující a byla úspěšná právě díky jeho fyzickému stavu. Díky jeho silné fyzické schránce tělo reagovalo na ten zákrok absolutně spontánně pozitivně. Právě proto se povedlo odstranit všechny nebezpečné věci, které ho zasáhly," sdělil Kaliňák.

Fico nyní pokračuje v rehabilitaci. "Je to vážný stav a rehabilitace je náročná. Je to mimořádně náročné, i co se týče návratu do klasického života, to znamená, že se můžete normálně najíst, normálně fungujete celý den. V tomto stadiu ale samozřejmě ještě nejsme," řekl dále.

Premiér je podle Kaliňáka výrazně zesláblý. Do práce by se naplno mohl vrátit po letních prázdninách. Sám Fico přitom ve středu řekl, že by se mohl vrátit na přelomu června a července. Sdělil to ve svém prvním proslovu po střelbě, který zveřejnil na sociálních sítích. Prohlásil v něm také, že střelci odpouští a nebude jej žalovat. 

[chooze:article;value:555866]

​Podle deníku Nový Čas po atentátu mnozí bezpečnostní analytici kritizovali ochranku předsedy vlády. Podle nich selhala, když po první ráně nedokázala zabránit těm dalším. Kaliňák si to ale nemyslí, dle něj bylo důležité, že Ficovi byla rychle zajištěna lékařská pomoc. "Po výstřelu měl do dvou až tří minut poskytnutou zdravotní pomoc v nemocnici v Handlové," poznamenal. Následně Fica převezli do Banské Bystrice se ztrátou krve, která byla podle Kaliňáka "akceptovatelná". "Tento rychlý zásah byl klíčový pro přežití a úspěšnou léčbu," dodal.

Z atentátu policie obvinila 71letého Juraje C., který před soudem prohlásil, že motivací ke střelbě pro něj měl být nesouhlas s politikou současné vlády. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí trest až 25 let vězení. Několik posledních dní ale tráví na psychiatrii v nemocnici trenčínského vězení.   

Kluci asi podcenili výcvik. Experti hodnotí chování Ficovy ochranky (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.