KALKULAČKA: Spočítejte si výši předčasného důchodu podle schválené novely

Senát ve středu schválil změnu v podobě předčasných důchodů. V případě, že novelu podepíše prezident Petr Pavel do konce srpna, začne platit od září. Pro lidi, kteří už penzi pobírají, se nic nezmění. Změna bude platit až pro lidi, kteří o předčasný důchod požádají po zavedení nových podmínek. 

Mezi hlavními změnami, které zákon přináší, je počet odpracovaných let. Místo nynějších 35 bude pro žádost o předčasnou penzi nutné mít zařízené sociální pojištění 40 let. Důchody se na rozdíl od běžných starobních důchodů, také nebudou vždy na začátku roku valorizovat. Do předčasné penze bude nově možné odejít nejdříve tři roky před řádným důchodem, dosud to bylo pět let.

[chooze:article;value:516503]

Výše důchodu se podle nového návrhu bude víc krátit. Za každých započatých 90 dní se totiž bude předčasný důchod krátit o 1,5 % z jeho řádné výměry, a to bez ohledu na to, jak dlouhá doba do řádného odchodu do důchodu zbývá. Lidé tak mohou přijít až o pětinu částky, kterou by jinak dostali při řádném odchodu do penze. 

Redakce TN.cz ve spolupráci s webem Peníze.cz připravila kalkulačku, kde si můžete výši předčasného důchodu podle nového zákona spočítat: 

​Ke zpřísnění podmínek přistoupila vláda i kvůli tomu, že o něj loni mělo zájem mnohonásobně víc lidí, než v předchozích letech. V roce 2022 jich bylo zhruba 80 tisíc. Kabinet by chtěl podobné vlně předčasných odchodů do důchodu předejít a snížit motivaci pro podobný krok. Jejich změna je součástí větších změn v důchodovém systému, které prosazuje vláda. 

Přehled novinek v důchodovém pojištění. Změny mají začít platit už v září (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.