KALKULAČKA: Vládní kroky sníží čisté mzdy. Spočítejte si, jak jste na tom

Nemocenské pojištění se sazbou 0,6 procenta budou zaměstnanci znovu platit od ledna příštího roku. V praxi to znamená, že se sociální pojištění ze současných 6,5 procenta zvýší na 7,1. 

​Zaměstnanec s průměrnou mzdou, tedy 40 353 korun hrubého, tak zaplatí na odvodech o 242 korun víc. Jeho čistá mzda tak klesne z 32 424 korun na 32 182 korun.

Pro bohatší lidi se čistá mzda sníží ještě výrazněji. Pokud totiž berou měsíčně přes 121 tisíc korun hrubého, budou nad tuto částku platit zvýšenou sazbu daně z příjmu. Místo 15, které platí všichni ostatní, to bude 23 procent. 

[chooze:article;value:504103]

Pokud tedy zaměstnanec bere například 150 tisíc hrubého, místo 113 570 korun jim na účet měsíčně přistane 110 348 korun. 

Celkový výdělek navíc může ovlivnit například zrušení školkovného, konec slevy na vyživovaného manžela, zrušení slevy na studenta, konec odpočtu příspěvků na odbory, zrušení daňového osvobození nepeněžních benefitů nebo nadlimitních stravenek.

Podle vlády a některých ekonomů je konsolidace státního rozpočtu nutná a hledání úspor i dalších příjmů je potřeba. Proti jsou například odbory a opozice. Letos na konci dubna schodek státního rozpočtu dosáhl 200 miliard korun. 

Jak vládní balíček dopadne na vás, si můžete spočítat v následující kalkulačce, kterou pro TN.cz připravil web Penize.cz:

Vláda sáhne i na platy politiků:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.