KALKULAČKA: Vládní změny DPH ovlivní, kolik ročně utratíte. Spočítejte si jak

Vláda chce změnit počet sazeb DPH. Místo 10procentní, 15procentní a 21procentní nově bude jen základní 21procentní a snížená 12 procentní sazba. Zároveň nově bude nulová DPH na knihy. 

Ve snížené sazbě budou bezlepkové výrobky, vodné a stočné, teplo, pravidelná doprava cestujících, ubytovací služby, stravovací služby s výjimkou točeného piva, vstupenky do divadel, kin, sportovních akcí, zoo, bazénů, posiloven, časopisy, dětské sedačky do automobilů, léky, farmaceutické výrobky, stavební práce pro bydlení, potraviny a pohřební služby. 

To znamená, že se zdraží léky a část farmaceutických výrobků, vodné a stočné, teplo, pravidelná doprava cestujících, ubytovací služby, stravovací služby, vstupenky do divadel, kin, sportovních akcí, zoo, bazénů, posiloven, časopisy, bezlepkové výrobky a časopisy. Ty totiž doposud jsou v 10procentní sazbě.

Levnější by naopak měly být potraviny, farmaceutické výrobky a zdravotnické prostředky, stavební práce, dětské sedačky do automobilů a pohřební služby, které doteď jsou v 15procentní sazbě a příležitostná hromadná autobusová doprava osob, která je v té 21procentní.

[chooze:article;value:504304]

Výrazně zdraží točené pivo, úklidové práce v domácnostech, opravy obuvi, kožených výrobků a kol, kadeřnické a holičské služby a sauny, noviny, půjčování nebo nájem knih, novin, časopisů, hudebnin a podobně. Ty jsou momentálně v 10procentní sazbě, nyní ale míří do té 21procentní.

Z 15procentní do 21procentní sazby navíc míří nápoje, sběr, přeprava, skladování komunálního odpadu, služby autorů a výkonných umělců, řezané květiny a palivové dřevo.

Změny v DPH:

Pokud tedy ročně v hospodě utratíte za čepované pivo 12 tisíc korun, příští rok by to mělo být 13 200 korun, z toho státu půjde 2 291 korun. 

Jestli za potraviny utratíte ročně 144 tisíc korun, od příštího roku to bude jen 140 243 korun. Státu tedy od vás přijde v roce 2024 o 3 757 korun méně než letos.

[chooze:article;value:504199]

Výpočty však počítají s tím, že po snížení DPH v obchodech bude dané zboží levnější a zdražování cen bude jen o DPH. Tak to ale často není. Vydavatelé knih už dříve oznámili, že levnější knihy ani s nulovým DPH nebudou.

Podle vlády a některých ekonomů je konsolidace státního rozpočtu nutná a hledání úspor i dalších příjmů je potřeba. Proti jsou například odbory a opozice. Letos na konci dubna schodek státního rozpočtu dosáhl 200 miliard korun. 

Jak změny DPH dopadnou na vás, si můžete spočítat v následující kalkulačce, kterou pro TN.cz připravil web Peníze.cz:

Nulová daň na knihy a víno. Podívejte se na největší absurdity vládního balíčku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.