KALKULAČKY: Rodiče mají nárok na řadu dávek. Spočítejte si, kolik letos dostanete

Mateřská

Peněžitá pomoc v mateřství slouží jako náhrada mzdy během mateřské dovolené. Jedná se o jednu ze šesti dávek českého systému nemocenského pojištění, kterou vyplácí stát.

Abyste měli vůbec na dávku nárok, je potřeba si platit nemocenské pojištění. Za zaměstnance ho odvádí zaměstnavatel v rámci sociálního pojištění. Druhou podmínkou pak je, že pojištění musí člověk odvádět minimálně 270 dnů ve dvou letech před nástupem na mateřskou.

[chooze:article;value:535370]

Na tu se pak nastupuje osm až šest týdnů před očekávaným termínem porodu. Stát dávku vyplácí maximálně 28 týdnů u jednoho dítěte, 37 týdnů u vícerčat. Výše příspěvku pak činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Kalkulačka pro výpočet mateřské u zaměstnanců:

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na mateřskou, jen pokud si platí nemocenské pojištění. V jejich případě to totiž není povinné. U OSVČ se pak výše dávky odvíjí od úhrnu měsíčního základu pojištěného v rozhodném období před nástupem na mateřskou.

Kalkulačka pro výpočet mateřské u OSVČ:

Otcovská

Kromě mateřské stát vyplácí také otcovskou. "Ta náleží 14 dnů v souvislosti s péčí o novorozené dítě otci dítěte nebo pojištěnci, který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu," vysvětlila na webu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Od 1. prosince 2022 náleží otcovská také tatínkům, jejichž dítě se narodilo mrtvé nebo zemřelo v období šesti týdnů ode dne narození. Také u této dávky je nutné si platit nemocenské pojištění. Zároveň je potřeba, aby byl otec dítěte zapsán v rodném listu. Rodiče ale nemusí být manželé.

[chooze:article;value:529759]

Termín, kdy dotyčný člověk nastoupí na otcovskou, si každý volí sám. Musí to být ale do šesti týdnů od narození miminka. "V případě, že je dítě hospitalizováno ze zdravotních důvodů na straně dítěte nebo matky dítěte, lhůta pro nástup na otcovskou se o tyto dny hospitalizace prodlužuje," nastínil úřad.

Kalkulačka pro výpočet otcovské:

Zdroj: Peníze.cz - Otcovská poporodní péče

Přídavky na děti

Dávka od státu je určená pro rodiny s dětmi s nižším příjmem, než je 3,4násobek jejich životního minima. "Příspěvek lze čerpat na dítě od narození až do 18 let a poté případně až do 26 let, pokud studuje," stojí na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Resort zároveň upozornil, že se jedná o dávku pro nezaopatřené děti.

Základní částka pro děti do šesti let nyní činí 830 korun, do 15 let je to 970 korun a pro děti od 15 do 26 let 1 080 korun.

Kalkulačka pro výpočet přídavků na děti:

Zdroj: Peníze.cz - Výpočet přídavků na děti

Rodičovský příspěvek

Rodičovská je určená pro rodiče, kteří celý kalendářní měsíc pečují 24 hodin denně o nejmladší dítě v rodině. Vyčerpat mohou celkem 300 tisíc korun, u vícerčat mají nárok na 450 tisíc korun.

Od letošního roku se výše částky zvýšila o 50 tisíc korun u dětí narozených od 1. ledna 2024 na 350 tisíc korun. Rodiče dvojčat a vícerčat budou pobírat celkem 525 tisíc korun. Vyplácení dávky se navíc zkrátilo ze čtyř na nejvýše tři roky. Podmínkou je, že žadatel musí pobývat a mít trvalé bydliště na území České republiky. Výši rodičovského příspěvku si pak určují sami rodiče.

Kalkulačka pro výpočet rodičovského příspěvku:

Zdroj: Peníze.cz - Rodičovský příspěvek

Porodné

Jedná se o jednorázový příspěvek, který je určen rodinám s nižšími příjmy. Nárok na porodné mají ti, kterým se narodilo první nebo druhé dítě a jejichž příjem je nižší než 2,7násobek životního minima rodiny. Výše dávky činí 13 tisíc korun na první narozené dítě, při narození druhého je to 10 tisíc korun.

Zvýšení rodičovského příspěvku může znamenat problém s kapacitou mateřských škol. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.