KALKULAČKY: Spočítejte si, kolik zaplatíte na daních. Termín se blíží

Za většinu zaměstnanců podává roční zúčtování a platí daň z příjmů zaměstnavatel. Pracovník však musí vždy podepsat prohlášení k dani a současně nesmí mít jiné zdanitelné příjmy, například z podnikání či pronájmu.

Už nyní si můžete snadno spočítat na kalkulačce, kolik na daních zaplatíte, nebo naopak získáte zpět. Stačí vyplnit jednu z následujících kalkulaček a budete vědět. 

Spočítejte si na kalkulačce, kolik budete muset za rok 2023 zaplatit na dani z příjmů:

Zdroj: Peníze.cz - Daňová kalkulačka – výpočet daně z příjmů

Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 50 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené.

Spočítejte si na kalkulačce daň z příjmů za rok 2023:

Zdroj: Peníze.cz - Daňová kalkulačka OSVČ - výpočet daně

Termín odevzdání

Daňové přiznání je letos nutné fyzicky odevzdat do 2. dubna 2024. Lze ho ale podat také elektronicky a v tomto případě je termín 2. května 2024. Pokud vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, tak se termín prodlouží dokonce až do 1. července 2024. 

"Daňové přiznání lze podat osobně na finančním úřadu, poštou nebo můžete využít nabídky na webových stránkách Finanční správy a podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob elektronicky formou datové zprávy podepsané způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, nebo nepodepsané způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu," uvedla Finanční správa. Veškeré informace lze nalézt v portálu MOJE daně nebo na webových stránkách Finanční správy ČR.

Slevy na dani

Základní slevou, o kterou se daň vypočtená za rok 2023 snižuje, je sleva na poplatníka. Ta činí 30 840 korun. Nárok na tuto slevu mají všichni poplatníci (podnikatelé, zaměstnanci, starobní důchodci nebo matky na mateřské dovolené), kteří měli alespoň po část roku zdanitelné příjmy. 

Využít je možné také slevu na manžela nebo manželku, a to ve výši 24 840 korun. Je však nutné, aby pár spolu žil ve stejné domácnosti a aby neměl dotyčný nebo dotyčná vlastní příjem, který v loňském roce přesáhl 68 tisíc korun.

Lze uplatnit základní slevu na invalidu, která činí 2 520 korun. Ta rozšířená poté 5 040 korun. Držitelé průkazu ZTP/P (průkazy pro zdravotně postižené, pozn. red.) si mohou z daně odečíst slevu ve výši 16 140 korun.

[chooze:article;value:538619]

​V případě, že poplatník studuje, a připravuje se tak na své budoucí povolání, může využít slevu na studenta ve výši 4 020 korun. Je to možné až do dovršení 26 let. V případě prezenční formy doktorského studia lze slevu uplatňovat dokonce až do dovršení 28 let. Letos je poslední rok, kdy lze slevu využít. Od roku 2024 totiž tuto slevu vláda Petra Fialy (ODS) zrušila. V příštím daňovém přiznání už tak využít nepůjde.

Z daně je možné odečíst i tzv. školkovné neboli slevu za umístění dítěte do předškolního zařízení (zpravidla jde o mateřské školy nebo dětské skupiny, pozn. red.). Maximální výše slevy odpovídá minimální mzdě, která v roce 2023 činila 17 300 korun. Také tuto slevu vláda od roku 2024 zrušila, a lze ji tedy uplatnit naposledy. 

Rodiče mohou využít také daňové zvýhodnění na dítě. To musí s poplatníkem žít ve stejné domácnosti. Sleva činí 15 204 korun ročně na jedno dítě, u druhého dítěte 22 320 korun a u třetího 27 840 korun.

Novinky u daně z nemovitosti. Některá města ji zvedají, jiná zůstávají na svém (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.