Kalousek kandidovat nebude, TOP 09 ho odmítla. Nejsem překvapen, vzkázal

"Výkonný výbor TOP 09 dnes neschválil moji kandidaturu do EP," oznámil v pátek Kalousek na sociální síti X. "Překvapen nejsem, velké iluze jsem si nedělal. Nechtěl jsem však především zklamat důvěru 12 krajských organizací strany, které si mě na kandidátce přály a podporovaly mě," dodal.

TOP 09 bude na společné kandidátce SPOLU s ODS a KDU-ČSL. V rámci trojkoalice vyjednala třetí místo na kandidátce pro svého lídra Luďka Niedermayera a na další místa měla nominovat lidi bez potenciálu preferenčních hlasů. 

Právě nominace Kalouska proto vzbuzovala vášně. "I my jsme na naší kandidátce potlačili některé výrazné lidi proto, aby mohla ta kandidátka vzniknout a vytvořila dobrý tým. My chceme, aby se do Evropského parlamentu dostali i mladí lidé," prohlásil například europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:530417]

Premiér Petr Fiala (ODS) zároveň nedávno řekl, že si jeho jméno na kandidátce nedokáže představit.

"Rozhodnutí přijímám. Proces, který k němu vedl, byl navíc zdrojem řady informací zajímavých jak pro mě, tak pro veřejnost. Zvoleným kandidátům přeji v kampani hodně úspěchů," uvedl ve čtvrtek Kalousek.

"Miroslav Kalousek je spíše kontroverzní postava české politiky, je to samozřejmě velmi zkušený politik, ale na druhé straně budí velké vášně," upozornil politolog Milan Školník.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.