Kalousek: Schwarzenberg byl pro mě jako otec. Politika je dnes bez obsahu

Hostem třetí části diskusního pořadu Za pět minut dvanáct byl politik a v současné době člen správní rady Veřejné zdravotní pojišťovny (VZP) Miroslav Kalousek. Ten na začátku rozhovoru zavzpomínal na svého nedávno zesnulého politického souputníka a spoluzakladatele TOP 09 Karla Schwarzenberga. 

"Pro mě byl jedním z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Byl taky obrovsky inspirativní člověk, morální vzor. Česká republika s ním přišla o osobnost, za kterou není náhrada. Jeho autorita kdekoliv v Evropě, u politických reprezentací a dalších důležitých osob, byla taková, že jeho přímluva často znamenala víc než několik rezolucí," prohlásil. 

"Sloužit své zemi pokládal za samozřejmost, a to bez ohledu na to, jestli byl, nebo nebyl aktivním politikem. Byl to také nekonečně laskavý člověk, který pomohl zástupům lidí, když se dostali do úzkých, a přitom nechtěl, aby se to vědělo. Karel byl velký státník, velký vizionář, ale moc ho nebavila ta administrativně procesní práce. Tam jsme se dobře doplňovali," dodal.

[chooze:article;value:529865]

"Troufám si říct, že řadu z nás, dospělých lidí, dokázal formovat. Třeba v tom, jak se má chlap zachovat ve vážných situacích, aby zůstal chlapem. Vzhlížel jsem k němu spíš jako k otci. Byl nepoměrně větší osobnost než já. Byť jsme dokázali mluvit velmi otevřeně, tak z mé strany tam byl vždycky obrovský respekt a úcta," svěřil se.

Za to, že se dali dohromady a vytvořili TOP 09, pak podle Kalouska zapříčinila trochu náhoda a trochu Jiří Paroubek, tehdy šéf opoziční ČSSD. "Zasedací pořádek v Topolánkově vládě nás posadil vedle sebe, ve vládě i v Poslanecké sněmovně, a zjistili jsme, že zatímco máme mnohdy rozdílné názory od svých tehdejších stran, já byl za lidovce, on za Zelené, tak na ty zásadní věci máme názory stejné," zavzpomínal.

"Že si vytvoříme vlastní stranu, bylo nejdřív jen žertovné snění. To se změnilo v okamžiku, kdy se Jiřímu Paroubkovi podařilo, k jako vlastnímu úleku, shodit Topolánkovu vládu v roce 2009. A najednou jsme měli spoustu času to naše snění přetavit do reálného projektu," vysvětlil.

[chooze:article;value:522454]

Vrcholná politika prý už bývalému předsedovi dvou dnes vládních stran chybí. "Stýská se mi po ní. Nemůže to být jinak. Dělal jsem to 20 let a dělal jsem to s vášní a nejen proto, abych si tím vydělával peníze," nechal se slyšet.

Do Sněmovny se mu prý ale zpátky moc nechce. "To, co se tam děje, má s politikou, obávám se málo co společného. Politika je souboj idejí a argumentů. Teď tam vidím spíš souboj marketingových agentur a prázdných hesel. Chybí tam reálný obsah," myslí si.

Za současnou vládu je prý rád, mohla by podle něj ale pracovat více a lépe. "Nechci jinou vládu. Chci, aby ta současná naplnila ty kroky, které jsou naprosto nezbytné pro to, aby se nám tu dobře žilo a které sama slíbila. Jenže se zdá, že uklidit ten nepořádek po Babišově vládě schopná není," dodal.

Celý díl pořadu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.