Kalousek: Státní rozpočet na příští rok je podvod. Ublíží každému z nás

Státní rozpočet na rok 2025 schválený vládou, který čeká na projednání Poslaneckou sněmovnou, je terčem ostré kritiky Miroslava Kalouska. Považuje jej za selhání ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), jak také napsal na síti X. "Nemůžeme mít různé názory na to, jestli v tom rozpočtu mají být ty položky pravdivé. Jestli se tam mají nebo nemají psát vědomě nereálná čísla. A k tomu bohužel došlo. Ten rozpočet je postaven v některých položkách na zcela nereálných číslech. Rozpočtová rada na to upozorňovala ministerstvo financí, že ta čísla jsou jiná. Oni tam přesto napsali nepravdivá čísla. To je blízko podvodu," uvedl v rozhovoru Kalousek.

Podle Kalouska se z přípravy státního rozpočtu ztratila kultura úplnosti a pravdivosti, kterou zavedla právě ODS. "A teď ji bourá způsobem, který nemá precedens. Pro mě je to nepochopitelné," dodal. "Anebo můžete být rozpočtový populista, když tvrdíte, že ta čísla jsou taková. A přitom víte, že ve skutečnosti jsou úplně jiná. A to je teda podle mého názoru ta horší varianta. Jestliže vědomě vím, že ta čísla nejsou pravdivá, tak to se prostě nesmí udělat," vyjasnil.

[chooze:article;value:577994]

​Dalším tématem rozhovoru byly hádky o platy politiků. Přiznal, že se v tom v minulosti "topil" také. "Tam nemáte moc dobrých řešení. Rozhodujete o svých platech a to je vždycky velmi citlivé. Rozpočtově je to naprosto nevýznamné, těch politiků je pár. Ale je to obrovský symbol, který každý pochopí a každý mu rozumí. Takže pro pohyb platů politiků není nikdy vhodná doba, ale jsou doby nejméně vhodné, jako třeba teď, když je pár dní po povodních," upřesnil Kalousek. Doplnil, že jediným řešením zůstává oddělit platy politiků od platů soudců. Jejich zamrazení by vedlo pouze k oddálení problému.

Výši mezd pro vrcholné politiky ale považuje za standardní odměnu. V každém případě by měl být plat dostatečně důstojný, aby umožnil politikovi vykonávat práci naplno. "Máte politiky, kteří by si opravdu v soukromém sektoru vydělali víc, pak tam máte politiky, kteří jsou o 1 milion a 150 tisíc měsíčně přeplaceni, protože 150 tisíc berou a za milion škodí. A to je věcí voličů, jaké politiky si tam pošlou," řekl Kalousek.

[chooze:article;value:576447]

​"Nemůžeme mít stát, kde si musíme půjčovat pravidelně čtvrt bilionů korun ročně. Protože s každým tím čtvrtbilionem nám stoupají úroky z dluhu, které musíme splácet. Říká se tomu dluhová spirála. A tenhle strukturální problém, ten rozdíl mezi pravidelnými příjmy a pravidelnými výdaji, neřešíme. Vláda předložila rozpočet na rok 2025 a ten problém tam bude stejný," odpověděl na otázku, jak navýšit státní příjmy. Českou republiku metaforicky přirovnal k situaci rodiny bydlící v nájemním bytě, kde za nájem a energie zaplatí všechny svoje příjmy.

"Já vyčítám všem vládním stranám, že se nezachovaly rozpočtově tak odpovědně, jak slibovaly. Před rokem v březnu vystoupil premiér Fiala a řekl: 'Náš konsolidační balíček zajistí, že strukturální deficit, to je ten rozdíl mezi těmi příjmy a výdaji, bude klesat tempem 1 % ročně.' Lidé jako já tleskali a fandili. Okamžitě startovala opozice, bývalá paní ministryně Alena Schillerová (ANO) říkala, že jedno procento je moc, stačí půl procenta. Příští rok nebude ani jedno a ani půl procenta. A to je prostě selhání snahy si říct, v jakém bytě vlastně chceme bydlet a že tam musíme bydlet tak, abychom si nemuseli každý měsíc půjčovat na jídlo," dodal Kalousek. Celý díl pořadu si můžete pustit pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:caae762a05a28545f8b129d0c339303e8d3e25de]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.