Kamer na domech přibývá. Úřad chystá další zpřísnění podmínek

Jakub Ditrich prodává jízdní kola. Nechal si nainstalovat bezpečnostní kamerový systém, který snímá i část vozovky. Tím pádem pro něj platí pravidla GDPR a nesmí záznamy uchovávat déle, než je nezbytně nutné. Z důvodu ochrany soukromí kolemjdoucích a řidičů projíždějících aut.

"Zastavilo tady nějaké auto, z toho auta tady vytekl olej na náš pozemek, ta kamera to zaregistrovala, ale byl to víkend, myslím, že z pátku na sobotu, takže se tomu nikdo nevěnoval. Ten kamerový záznam, který byl nastavený na 48 hodin, už tam vlastně bohužel není, takže nemohlo dojít ke ztotožnění. Ta škoda byla poměrně velká," vysvětlil majitel kamerového systému Jakub Ditrich.

[chooze:article;value:506456]

Podobné kamery jsou na rodinných domech, u garáží nebo na chodbách v bytových domech. Uchovávání záznamu z nich by se mělo zpřísnit. "Protože může přijít situace, kdy někdo z těch, kdo se na tom veřejném prostranství pohybují, si může stěžovat, že je neoprávněně snímán," upozornil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Milan Řepka.

Proto by se podle nové metodiky měly záznamy pravidelně mazat po maximálně třech dnech. "Ta doba je doba obvyklá z hlediska zpracování, respektive uchování kamerového záznamu. V případě oprávněného zájmu může být tato doba i prodloužena," sdělil Řepka.

"Metodika dozorového úřadu má jednoduché vzorové formuláře. Ten oprávněný zájem lze doložit třeba i v případě odjezdu na dovolenou," řekl místopředseda výboru Spolku pro ochranu osobních údajů Václav Mach.

[chooze:article;value:512540]

"Musí nutně dojít k omezení takového monitoringu na nezbytnou míru. Majiteli toho systému hrozí správní postih ve smyslu přestupku a pokuty, která může být velmi citelná," uvedl advokát Artur Ostrý.

"Pokud budeme po každém správci chtít, aby nastavení záznamu na dobu delší než jeden až dva pracovní dny detailně odůvodnil, může to sklouznout k formalistickému papírovému cvičení, což je určitě nežádoucí stav," varoval člen výboru Spolku na ochranu osobních údajů František Nonnemann.

Takový formulář musíte mít doma předem vyplněný a uschovaný. Je k dispozici na webu úřadu a při případné kontrole ho předložíte. Chystaná metodika je ještě ve fázi návrhu, konečnou podobu chce úřad představit na podzim. Pokuta za porušení pravidel podle GDPR může být až 10 milionů eur (asi 240 milionů korun).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.