Kamera do auta vám může ušetřit desetitisíce. V zahraničí si ale dejte pozor

V tuzemsku si může kameru do auta pořídit kdokoliv. Neexistují u nás žádná zákonná omezení, a tak záleží jen na vás, jaký typ a za kolik si koupíte. Faktem ale je, že cena by pro vás v tomto případě neměla hrát prim – kvalita záznamu z kamery zakoupené na čínském online tržišti za 200 korun bude stát za nic. Aby videa mohla posloužit jako důkaz a aby na nich vůbec něco bylo vidět, je potřeba vybrat si kvalitní kameru za adekvátní peníz.

Před koupí zvažte ještě další důležité parametry – hlavně velikost snímaného prostoru a způsob dobíjení. U prvního bodu je potřeba rozhodnout se, jestli vám stačí jen přední kamera (tedy ta, která snímá jen prostor před autem), nebo upřednostníte kameru se zpětným pohledem (ta točí dění před i za autem).

U možností dobíjení byste měli zase popřemýšlet, jestli chcete bezdrátovou kameru. Budete ji stíhat pravidelně dobíjet? Možná raději dáte přednost kameře s kabelem a s trvalým připojením k baterii. Obojí má svá pro a proti a je potřeba zvážit, co vám bude vyhovovat.

Kamera vám dá do ruky důkaz

Důvodů, proč si pořídit palubní kameru, existuje nespočet. S tím, jak přibývá aut a zvyšuje se bezohlednost řidičů, se přitom stává čím dál důležitější součástí auta (ačkoliv mezi povinnou výbavu samozřejmě nepatří).

Pokud kameru necháte běžet například na parkovišti u supermarketu, může natočit toho, kdo vás naboural a ujel. Bez prokazatelného viníka vám sice pojišťovna škody v rámci vašeho havarijního pojištění proplatí, součástí této pojistky je ale i vaše spoluúčast, a tak se nevyhnete nákladům i z vlastní kapsy. Naopak v případě prokázání viníka, například při natočení SPZ auta, které vás nabouralo, půjdou náklady z jeho povinného ručení a vás tak nutné opravy nebudou stát nic.

I při běžné autonehodě ale palubní kamera zachytí viníka, který třeba nezastaví a odjede. Nemluvě o vandalech, kteří se rozhodnou přejet vám klíčem lak.

Ale kamera vám může posloužit i u takových situací, kdy dva účastníci nehody popisují její průběh odlišně. A její záznam se bude hodit i u rozbitého čelního skla od letícího kamínku. Pojišťovny se leckdy brání uznat takovou drobnou škodu, a to i když máte sjednané připojištění skel (a draze za něj platíte). Právě záznam z kamery je přitom jasným důkazem. A vedení tuzemských pojišťoven kamerové záznamy nejen uznává, ale dokonce je u prošetřování škodních událostí vítá.

Totéž platí i pro jednání s policií. Pokud dojde k nehodě nebo poškození auta a pachatel ujede, policie váš kamerový záznam s radostí přijme a bude ho brát za důležitý důkaz. A i proto je potřeba pořídit si kameru, která bude mít co nejlepší rozlišení a kvalitu obrazu, aby na videu nebyly jen šmouhy.

Kdyby přece jen došlo k situaci, kdy pojišťovna spornou škodu odmítne uznat, sice s tím v tu chvíli už nic neuděláte – ale nikdo vás nenutí u takové pojišťovny i dál zůstávat. Na Ušetřeno.cz si můžete udělat srovnání povinného ručení nebo havarijního pojištění a přejít k pojišťovně s výhodnější cenou i lepší pověstí.

Kam s kamerou v autě

Teoreticky můžete kameru v autě umístit kamkoliv. Existuje jen jedno pravidlo – neměla by řidiči překážet ve výhledu. Jinak je to tuzemské policii úplně jedno. A podobně benevolentní je ke kamerám v autě i policie v dalších evropských zemích.

Bez problémů s nimi můžete jezdit po silnicích v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Dánsku, Švédsku, Finsku, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Srbsku, Spojeném království, Irsku, Rumunsku, Polsku, Slovinsku nebo na Slovensku či na Maltě.

Pak ale existují i země, kde musíte s palubními kamerami zacházet s velkou opatrností. Jinak by vám hrozila pokuta. Například v Belgii jsou povolené, ale záznamy nesmíte nikde zveřejňovat. Totéž platí i v Německu nebo Francii.

A pak jsou tu země, kde za nainstalovanou palubní kameru rovnou dostanete pěkně mastnou pokutu. A nikoho nezajímá, jestli natáčí a jak plánujete s případným záznamem naložit. V Evropě má takto přísná pravidla Portugalsko. Hodně na hraně se s palubní kamerou pohybujete i v Rakousku – tam ji také buď odstraňte, nebo jí aspoň přelepte čočku a vyndejte z ní paměťovou kartu.

Pokud tedy pojedete do zahraničí, raději si předem zjistěte, kde palubní kamery tolerují, a kde nikoliv.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.