Kamerové systémy pomáhají policii. Někde už ale technicky nestačí

Operační důstojník v Pardubicích dokáže pomocí kamery s vysokým rozlišením přiblížit každý detail objektu, systém propojuje všechny složky záchranného systému a využít ho tam může asi 50 operátorů.

"Kamery mají vysoké rozlišení, dokážeme 30násobný zoom. Umí i systém rozpoznávání registračních značek vozidel," řekla mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová. Systém pomáhá s odhalením zločinců i vandalů, po celých Pardubicích je přes 260 kamer.

Policisté v Hradci Králové jsou na tom s technikou podstatně hůře. Rozlišení je mizerné, stěží se dá rozpoznat typ auta, kdybyste chtěli přiblížit postavu nebo dokonce obličej člověka, na obrazovce se objeví jen rozmazaná šmouha. Navíc je tam kamer skoro čtyřikrát méně než v Pardubicích.

[chooze:article;value:512207]

​"Máme 74 kamer, u náměstí, hlavního nádraží, v nákupních center, občas je ale problém při napojení na optickou síť. Postupně je vyměňujeme," popsal mluvčí královéhradeckého magistrátu Petr Vinklář.

Za poslední dobu se v Hradci odehrála tři loupežná přepadení. Kamery v identifikaci pachatelů nepomohly, a jejich dopadení se tak výrazně zpomalilo. "Při loupežném přepadení směnárny v centru města, kdy byl pachatel vybaven granátem, nám v jeho dopadení pomohly až záznamy z kamer pražských kolegů. Systém je pomalý, kamery mají malé rozlišení," vyložila královéhradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Někdo namítne, že si nepřeje být sledován a monitorován, ale v případě, že záznam poslouží k ochraně, je názor opačný. Modernizace pardubického kamerového systému stála 20 milionů korun. Roční provoz stojí přibližně půl milionu, v Hradci Králové je to ročně asi polovina.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.