Kamionům se vyplatí jezdit přes Česko. Mýtné zvýšit nemůžeme, hlásí ministr

Desetitisíce kamionů křižují denně Českou republiku. S tím, že by za průjezd od nového roku platily víc, ale ministerstvo dopravy nepočítá. "Jsme na úplném stropu, výš jít nemůžeme, ale chystáme další novinky," prohlásil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jenže podle opozice by se mýtné zvednout mohlo. "Tam prostě prostor je, my jsme v rámci Evropské unie spíš v tom nižším průměru. Takže určitě by bylo možné zdražit. Pro mě to je výmluva," reagoval poslanec Martin Kolovratník (ANO).

[chooze:article;value:504167]

Kamion, který by vyjel následující pondělí v sedm ráno z Rozvadova a jel by přes Prahu a Brno až na hraniční přechod do Starého Hrozenkova, by za svou cestu zaplatil na mýtném necelých 2 000 korun bez DPH. Za stejně dlouhou trasu třeba v Itálii by ale poplatek byl zhruba o 500 korun vyšší. A dražší průjezd je i přes naše sousední státy. Dopravcům se tak vyplácí jezdit přes Česko.

"Pokud jsme teď na stropu, který povolila Evropská unie, tak na to přeci česká vláda měla využít předsednictví v loňském roce a zahájit jednání. Prostě snažit se přesvědčit Evropskou komisi a další státy, že potřebujeme, aby se ten limit zvedl," řekl Kolovratník.

[chooze:article;value:505213]

"Pan poslanec Kolovratník se zjevně zapojil do soutěže o největší nesmysl, bohužel jsme opravdu na tom stropu," poznamenal Kupka. "Logicky jsem se dotazoval asi pětkrát. Ta výše vychází z poměrně náročného výpočtu," dodal.

Zvyšující se počty průjezdů kamionů v Česku každoročně potvrzují i rekordní zisky z mýtného. Na tom stát loni vydělal téměř 15 miliard korun. Přes polovinu zaplatili zahraniční dopravci. 

O poničené dálnici D1 vědí už i na Nejvyšším kontrolním úřadu. Povrch modernizované dálnice podle něj ničí přetížené kamiony.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.