Kamiony nedodržují zákaz předjíždění na D1. Pomoct mají přísnější tresty

Den před Vánoci uvázly tisíce lidí na dálnici D1 kvůli počasí. "Jsme strávili na cestě z Prahy do Jihlavy deset hodin. Ten důvod byl, že kamiony, co jely v levém pruhu, zablokovaly celou dálnici," řekl pan Aleš Dušák, který v koloně dlouhé hodiny stál.

Zákaz předjíždění pro nákladní vozidla platí od listopadu na dálnici D1 na dvou úsecích. Podle ministerstva by mohly pomoct přísnější sankce i to, že policisté budou moct nově pokutovat na místě.

"Od prvního ledna 2024 se významně zpřísní tresty. Budou dosahovat výše až pět a půl tisíce korun a zároveň šestibodovou sankci při porušení takového zákazu," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:533788]

​Podle odborníků i řidičů kamionů by nejlepším řešením bylo umístění takzvaných proměnlivých značek, které by reagovaly na aktuální situaci. "Pomocí Národního informačního centra v Ostravě může zákazy někde nastavovat a pak je zase třeba vypínat, a to zatím v tom návrhu. V té cestě, jaká dnes je, nevidím," konstatoval poslanec Martin Kolovratník (ANO).

"Je možnost řešit celou situaci, to znamená zakázat tam vjezd kamionů. Protože víme, že dřív nebo později tam zůstane některý viset. Ale to začíná u legislativy," vysvětlil dopravní expert Igor Sirota. Podobný zákaz reagující na momentální sjízdnost dálnic platí například v Rakousku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.