Kamiony předjíždějící na D1 mají utrum. Předjíždět budou moci jen někde

Na 112. kilometr dálnice D1 u Jihlavy silničáři nainstalovali první dopravní značky zakazující kamiónům předjíždění. Je to dálniční revoluce, jaká tam roky nebyla. "Naším cílem je samozřejmě plynulejší doprava," sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Změny mají zamezit situacím, kdy kamion zdlouhavě předjíždí v levém rychlém pruhu kolonu a leckdy i několik kilometrů brzdí veškerý provoz na dálnici. Povolené předjíždění budou mít nově kamiony pouze v úsecích kde jsou více než dva jízdní dálniční pruhy. "Na dálnici D1 je kolem 20 procent úseku mezi Prahou a Brnem, kde je možné, aby se kamiony předjížděly," dodal Rýdl.

[chooze:article;value:525573]

​Řidiči osobních aut se změnami souhlasí. Kamioňáci jsou ale proti. Cesta mezi Prahou a Brnem se prý pro ně může prodloužit i o několik desítek minut. "Policisté se na dodržování této dopravní značky zaměří již od soboty, " prohlásila mluvčí policie kraje Vysočina Dana Čírtková.

Hříšníky čekají tvrdé tresty. "Mohou počítat s uložením pokuty v příkazním řízení, která může činit až 5 500 korun, a řidič přijde o 6 trestných bodů," podotkla Čírtková.

Osadit zákazovými značkami celou trasu mezi Prahou a Brnem vyjma úseků s více pruhy chce Ředitelství silnic a dálnic stihnout nejpozději do konce zimy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.