Kampaně se vyostřují. Pavel a Babiš vyvrací pochyby a vysvětlují nejasnosti

Prezidentské kampaně Petra Pavla i Andreje Babiše ve druhém kole voleb jsou téměř v polovině. Do voleb zbývá přibližně týden, a kandidáti tak mají napilno.

Generál ve výslužbě Petr Pavel se ve čtvrtek vydal do Ostravy. Na Masarykově náměstí se v 17 hodin setkal s voliči, účast je poměrně hojná. Podle portálu deník.cz se tam objevili také příznivci Andreje Babiše. Za Pavlem mají dorazit i někteří neúspěšní kandidáti, kteří mu vyjádřili ve druhém kole podporu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš stráví většinu dne v pražské kanceláři, kde se bude věnovat běžné každodenní práci. V 18 hodin se pak zúčastnil debaty v Benešově. V tamním divadle Na Poště se poznámkami strefoval do svého protikandidáta. "Viděli jste debatu na Blesku, tak jsem si myslím mazal pana Pavla na chlebu. Umí armádu, má hezký knír a to je tak všechno," řekl podle portálu novinky.cz Babiš při setkání.

[chooze:article;value:485287]

​Program kandidátů se lišil i v uplynulých dnech. V úterý se Pavel setkal s příznivci v Ústí nad Labem. Vystoupil na Kostelním náměstí, následně se s lidmi fotografoval a zájemcům se i podepisoval.  

Babiš mezitím stál frontu na výstavu korunovačních klenotů na Pražském hradě. Tou dobou probíhalo hlasování o vyslovení nedůvěry vládě, které vyvolalo hnutí ANO. Ačkoliv Andrej Babiš původně avizoval, že na jednání nevystoupí, ale zúčastní se hlasování, nakonec se tak nestalo. Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové za Babišovu neúčast mohla viróza.

[chooze:article;value:484891]

​Oba kandidáty ale ve vrcholné fázi voleb provází i negativní kampaně. Policie se zabývá například šířením poplašné SMS zprávy, jejíž autor se vydává za Petra Pavla. Zpráva vybízí k vyzvednutí zbroje pro mobilizaci na Ukrajině.  

"Je to nefér způsob vedení kampaně. Šířit takovým způsobem poplašnou zprávu je i trestné. Já si myslím, že by to v kampani nemělo co dělat," reagoval ve čtvrtek v debatě deníku Blesk na šíření zprávy Pavel.

"Já o tom nevím," odpověděl během stejné debaty na otázku ohledně zprávy Babiš. "Pokud to někdo posílá, je to špatně, já s tím nesouhlasím," dodal. Policisté vyzývají všechny, kteří zprávu obdrželi, aby se na ně obrátili. Informace o zprávě se původně objevila na twitteru. Kolik lidí a zda vůbec zprávu obdrželo, ale není jasné.

[chooze:article;value:483844]

Časně před volebním víkendem se generálu Pavlovi podařilo vybrat na volební účet deset milionů korun, tedy maximum, kolik zákon v kampani pro druhé kolo prezidentských voleb dovoluje. Nadbytečný milion, který na účet přišel záhy, se proto rozhodl vrátit jeho odesílateli, kterým je spolumajitel řetězce drogerií Teta Martin Moravec.

Prezidentskou kampaň poslance Andreje Babiše financuje hnutí ANO. Na rozdíl od většiny kandidátů z prvního kola tak Babiš nesháněl podporu sponzorů. Na transparentní účty ale i tak přišlo několik příspěvků. Hnutí ANO ale na svých stránkách uvedlo, že dary vrátilo. Zanedbatelné příspěvky s hanlivým komentářem pak údajně odvádí do státního rozpočtu.

Volební vysílání TV Nova

Pondělí 23. ledna
20:00 Rozhovor s Andrejem Babišem, TV Nova a TN Live
Úterý 24. ledna
20:00 Rozhovor s Petrem Pavlem, TV Nova a TN Live
Oba rozhovory s prezidentskými kandidáty budou překládány do znakového jazyka
Čtvrtek 26. ledna
20:00 Poslední televizní debata prezidentských kandidátů, TV Nova a TN Live
18:00 TN Live nabídne speciální vysílání s příjezdy kandidátů do budovy TV Nova
, bude možné sledovat i na sociálních sítích Facebook a YouTube
Debata prezidentských kandidátů bude překládána do znakového jazyka
Pátek 27. ledna
5:55 Snídaně – speciál o volbách, TV Nova a TN Live
14:00 Otevření volebních místností, TV Nova a TN Live
Sobota 28. ledna
13:00 Kontinuální vysílání k výsledkům voleb, TV Nova
13:00 Kontinuální vysílání s vlastním obsahem, TN Live
Neděle 29. ledna
20:00 Rozhovor s budoucím prezidentem, TV Nova a TN Live
Rozhovor s budoucím prezidentem bude překládán do znakového jazyka

Zahraniční média rozebírají české volby. Favoritem je Petr Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.