Kancléři řešili prezidentskou inauguraci. Na Hrad pustí i veřejnost

Tři kancléři se v úterý sešli v Poslanecké sněmově. Řešili inauguraci nové hlavy státu. Spolu se sněmovním kancléřem Martinem Plíškem tam byli i jeho kolegové ze Senátu a Hradu. Podle Plíška se výrazně posunuli v přípravě inaugurace a složení slibu nového prezidenta, který se uskuteční 9. března od 14 hodin.

Březnová inaugurace bude sice bez vojenské přehlídky, ale v porovnání s minulostí má být otevřenější vůči veřejnosti. Lidé budou mít možnost sledovat slavnostní akt přenášený z Vladislavského sálu na obrazovkách přímo na třetím nádvoří Pražského hradu.

Ve Vladislavském sále se počítá s účastí 800 hostů, na následnou číši vína ve Španělském sále by však mohlo dorazit až 3 000 lidí. "Protože je to společná schůze komor, tak to má standardní průběh. Až s tou číší vína to trošku pojmeme podle toho, jak si to přeje nový pan prezident. Potom by mělo následovat ještě Te Deum v katedrále," vysvětlila kancléřka Senátu a zároveň budoucí vedoucí hradní kanceláře Jana Vohralíková.

[chooze:article;value:489829]

Končící hradní kancléř Vratislav Mynář by měl své nástupkyni v tomto týdnu předat materiály, které si vyžádala. Jde například o seznam personálií nebo kontrol prezidentské kanceláře a jejích výsledků.

"Mohu potvrdit, že všechno máme připravené a budeme se snažit vyjít maximálně vstříc. Nechal jsem připravit veškeré podklady, které paní kancléřka chtěla. Věřím, že když dojde k předání, tak že budeme pochváleni bez ztráty kytičky," nechal se Mynář slyšet.

Ve středu Petr Pavel vyrazí na svou první návštěvu regionů jako zvolený prezident republiky. Následující dva dny stráví v Karlovarském kraji. I kvůli tomu se v úterý sešel s vicepremiérem a ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti). Spolu řešili problémy v regionech, evropské dotace nebo digitalizaci.

[chooze:article;value:487681]

"Já jsem rád i za tu synergii i za možnou spolupráci v oblastech, které se týkají právě regionálního rozvoje a pomoci regionům, které v danou chvíli zaostávají," okomentoval setkání Bartoš.

Petr Pavel také představil další své budoucí spolupracovníky. Hradní diplomacii nově povede Jaroslav Zajíček, protokol bude mít na starosti český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.