Kandidáti na prezidenta Slovenska. Kdo je kdo v boji o post hlavy státu

Slovensko v sobotu 23. března čeká první kolo prezidentských voleb, v nichž Slovenky a Slováci vyberou nástupce současné prezidentky Zuzany Čaputové, která se o druhé funkční období odmítla ucházet. Podobně jako v Česku je volba přímá a dvoukolová. Slováci takto volí už od roku 1999.

Peter Pellegrini

Jedním ze dvou favoritů voleb je dosavadní předseda slovenského parlamentu a šéf jedné z vládních stran Hlas-SD Peter Pellegrini. Bývalý slovenský premiér by podle průzkumu Denníku N a agentury Ipsos v prvním kole získal 37,4 % hlasů, což by ho těsně posunulo na první místo. Naopak podle průzkumu agentury Median pro RTVS by skončil druhý s 34,2 % hlasů.

Pellegrini je kandidátem vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a zastává podobná stanoviska jako slovenský předseda vlády – ať už jde o kontroverzní reformu justice, která v Bratislavě i dalších městech vyvolala masové protesty, nebo o postoj k Ukrajině, který rozděluje českou a slovenskou vládu. Volí ale mírnější slova než Fico.

"Mrzí mě, že máme na Slovensku politiky, kteří mají radost z toho, jaké gesto udělala Česká republika vůči Slovensku. Na Slovensku bychom potřebovali politiky, kteří brání Slovensko a snaží se zvrátit to, co se stalo," prohlásil v debatě na TV Markíza na téma česko-slovenských vztahů.

"Slovenská republika nemá možnosti jak pomoci a ukazuje se, že to k ničemu nevede. Proto říkám, že nyní nastupuje snaha o mír. Žádné udržování konfliktu. Samozřejmě že je jasné, že agresorem je Rusko," nechal se pak slyšet, pokud jde o postoj k válce na Ukrajině.

Zatím se zdá, že má Pellegrini ze všech kandidátů největší šance stát se slovenským prezidentem. Podle Medianu by v druhém kole měl získat 52,9 % hlasů, podle Ipsosu pak 53,4 %.

[chooze:article;value:546790]

Ivan Korčok

Druhým favoritem voleb je bývalý diplomat a exministr zahraničí Ivan Korčok. Tomu průzkum Ipsosu přisuzuje v prvním kole druhé místo s 36,6 %, podle průzkumu Medianu by v něm dokonce zvítězil s 35,7 %.

Korčok je, jakožto bývalý ministr za nyní opoziční stranu Svoboda a solidarita, zástupcem liberálnější části slovenské společnosti. Kritizuje kroky Ficovy vlády a zastává spíše proevropské postoje.

Podle Korčoka může za poškození česko-slovenských vztahů právě Ficova vláda a její cynismus. "Jde o to, jestli na východ od nás bude suverénní soused, který se dostane do Evropské unie. Pro Slovenskou republiku jsou hranice svaté, pošlapává je Ruská federace. Tato válka je jen proto, že vládce v Kremlu si řekl, že Ukrajinci nemají právo na existenci," prohlásil pak k válce na Ukrajině ve vysílání Markízy.

Podle průzkumů zatím Korčok proti Pellegrinimu v případném druhém kole ztrácí. Ipsos mu přisuzuje 46,6 %, Median pak 47,1 %.

[chooze:article;value:545087]

Štefan Harabin

Třetí na pásce je podle průzkumů bývalý předseda slovenského nejvyššího soudu a exministr spravedlnosti Štefan Harabin. O získání prezidentského postu se neúspěšně pokoušel už v roce 2019, kdy v prvním kole získal 14,3 % hlasů a skončil na třetí pozici. I tak se neváhal prohlásit za vítěze voleb.

Harabin se, pokud jde o válku na Ukrajině, vyjadřuje silně prorusky a kyjevskou vládu označuje za fašistickou. Na první zahraniční cestu by prý vyrazil do Moskvy, a ne do Prahy, jak bývá u slovenských hlav států zvykem.

"První cesta by byla do Ruska, protože pokud bych vyhrál volby, nepojedu do Česka, k těm podporovatelům hitlerošů a fašistů," prohlásil podle portálu Refresher news na setkání se svými podporovateli ve Zvoleně.

[chooze:article;value:547022]

Ti ostatní

O prezidentské křeslo usiluje také bývalý předseda vlády Igor Matovič, exministr zahraničí Ján Kubiš, předsedové krajně pravicových stran Hnutí Obrody a Kotlebovci – Lidová strana Naše Slovensko Róbert Švec a Marian Kotleba, expolicista Milan Náhlik, podnikatel a zástupce maďarské menšiny Krisztián Forró nebo historik Patrik Dubovský. Žádný z nich ale podle průzkumů nejspíš nedosáhne ani na 5 % hlasů.

Prezidentem se chtěl původně stát také předseda Slovenské národní strany a místopředseda parlamentu Andrej Danko. Ten se ale nakonec v pondělí své kandidatury vzdal a vyzval své podporovatele, aby volili Štefana Harabina.

Vláda zrušila jednání se Slovenskem. Ohrožujete naše vztahy, vzkázal Fico Fialovi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.