Kanoista reprezentoval Československo na olympiádě. Teď kvůli tomu má nižší důchod

V současnosti 75letý Zbyněk Pulec se vodnímu slalomu začal věnovat už ve svých 13 letech. A brzy se dostal mezi československé sportovní špičky. Není proto divu, že zemi reprezentoval na mistrovství světa v roce 1969, odkud dovezl stříbro a bronz.

"Pak přišla olympiáda a tehdy se všechno převrátilo a bylo to bráno jako politická záležitost. Bylo na to dokonce usnesení vlády, že se má sportovcům vyjít vstříc tím způsobem, že třeba pracující byli na vlastní žádost převedeni na tzv. vojenské cvičení. Dostávali mzdu a přitom byli plně uvolněni na sportování. U studentů to bylo tak, že v té době měli povoleno prodloužit si studium. Čehož jsem tedy já využil," popsal pro TN.cz Pulec.

[chooze:article;value:488794]

Studium si tedy kanoista prodloužil o necelé dva roky. Jak zjistil až o desítky let později, pořádně na to doplatil. Od roku 2004 totiž vzešlo v platnost nařízení, že se lidem do důchodu započítává jako doba pojištění pouze šest let studií po dosažení věku 18 let. Navíc nehraje roli ani to, jak dlouho od jejich studií uběhlo.

"To nastalo u mě. Přičemž v době, kdy jsem se rozhodl, že si to prodloužím o ty dva roky, tak toto neexistovalo. Já nevěděl, že to bude. To bych se třeba rozhodoval jinak," posteskl si Pulec.

"Druhá věc je, že to byl vládní úkol. Ostatní to dostávali ve mzdě a já jsem měl jen nějaké sportovní stipendium, což bylo tehdy asi 600 korun. Ani tehdy to nebyly žádné velké peníze. A teď vlastně rozhodli, že jsem nedodržel lhůtu, a rok a půl mi nezapočítali do důchodu," doplnil Pulec.

Stát si stojí za svým

Pan Pulec se proto rozhodl obrátit se na příslušné úřady i ministerstvo práce a sociálních věcí. Zatím však jeho pokusy byly marné. "Já už o to bojuji asi pět nebo šest let. Mám fůru dokumentace. Já jsem o to požádal, oni to zamítli. Odvolal jsem se a znovu to zamítli," vysvětlil.

[chooze:article;value:488056]

Naposledy s úřady jednal loni v prosinci. "Oni to zamítli. Já jsem se odvolal a oni mi zamítli i to odvolání," poznamenal Pulec.

Do případu se vložil i český ombudsman. "Případ stěžovatele je paradoxní v tom, že v době, kdy byl reprezentantem Československa, se snažil chovat odpovědně a myslet i na své budoucí uplatnění poté, co ukončí sportovní kariéru, když se snažil studium na vysoké škole řádně ukončit," zhodnotil situaci ombudsman Stanislav Křeček.

Podle Křečka byla navíc vrcholová sportovní reprezentace Československa pro Pulce hlavní náplní jeho činnosti. "Podmínky, za kterých ji vykonával, fakticky odpovídaly zaměstnání. Například musel poslouchat pokyny trenérů, plnit uložené povinnosti a dostával každý měsíc odměnu," je uvedeno ve stanovisku ombudsmana na webu.

Křeček je také přesvědčený, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) měla proto dobu, kdy kanoista reprezentoval Československo, považovat za zaměstnání. A tedy ji zohlednit při výpočtu důchodu. To však správa odmítla. Podle ombudsmana se tak musí někdejší olympionik obrátit na soudy.

[chooze:article;value:489502]

Podle ministerstva by bylo možné považovat vrcholovou sportovní činnost za zaměstnání, jen pokud by byla vykonávána v rámci právního vztahu, který podle tehdy platné právní úpravy zakládal účast na nemocenském pojištění.

"Česká správa sociálního zabezpečení postupovala v souladu s právní úpravou, která neumožňuje započítat studium nad zákonný limit, ani neumožňuje studium hodnotit jako dobu zaměstnání. Už v roce 2011 byla ze strany resortu zamítnuta žádost o odstranění tvrdosti zákona v tomto případě, neboť hodnocení doby studia po 18. roce věku bylo provedeno zcela v souladu se zákonem. Obdobné rozhodnutí vydal ministr Jurečka loni po opakované žádosti o odstranění tvrdosti zákona ze strany dotyčného," sdělila mluvčí ministerstva Eva Davidová.

[chooze:gallery;value:30324]

Případem Zbyňka Pulce se zabývala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.