Kapesné by měly děti dostávat už od čtyř let, tvrdí odbornice

Mezi velmi užitečné schopnosti, které by si měl každý trénovat, patří i finanční gramotnost. Vědět, jak nakládat se svými penězi, aby co nejdéle vydržely, je dobré trénovat už od dětství. Jak správně vychovávat děti k hospodárnosti, radila v páteční Snídani lektorka finanční gramotnosti Veronika Kalátová.

Základem tvorby povědomí o penězích u dětí je zcela nepochybně kapesné. To mohou děti dostávat už velmi brzy. "Začít můžeme už od chvíle, kdy se děti učí počítat, tedy klidně od čtyř let. To už se s tím dá krásně pracovat," tvrdí Kalátová.

[chooze:article;value:471941]

Učit však lze i starší děti. Rozhodně tedy neplatí, že pokud jde dítě do školy bez vzdělání o financích, tak je už pozdě. Důležité však je, aby se rodiče o finanční gramotnost svých dětí starali. Hraniční je podle Kalátové věk 15 let, po kterém už je jen velmi těžké člověka naučit správným návykům.

První lekcí pro děti je obchod. "Jakmile dítě přijde z obchodu se zjištěním, že paní prodavačka musí být velmi bohatá, protože pořád dostává penízky, tak je vhodná chvíle o financích začít diskutovat více," podotkla Kalátová.

České školství má pro výuku finanční gramotnosti připravený program. Podle něj mají žáci devátých tříd vědět, kolik například stojí energie, jak spořit nebo jak vypadá úvěrová politika. "Musí vědět, že úvěry mohou být někdy užitečné, ale když člověk není opatrný, může se snadno spálit," dodala.

Zásadní otázkou je i míra kapesného, aby děti nedostávaly příliš mnoho, ale ani málo peněz. Velmi přitom záleží na věku dítěte, ale i na jeho schopnostech. V prvních fázích by mělo kapesné bez problémů stačit na nějakou svačinu na přilepšenou.

[chooze:article;value:519102]

Se zvyšujícím se věkem pomůže nastavit si další zodpovědnosti. "Jde o styl 'Já vím, že tu hračku hrozně chceš. Pojď, naučíme tě, jak si na ni našetřit.' A když už s těmi penězi umí naložit, tak je čas přidat víc zodpovědností, což je něco, co spousta rodičů nedělá," upozornila Kalátová.

Dalším tipem pro začínání s finanční gramotností je používat fyzické peníze namísto bankovních účtů. "Je důležité, aby děti ty peníze viděly a aby si je uměly představit. Na elektronické peníze je čas později, až dítě například pochopí, jak funguje kredit prostřednictvím videoher," dodala Kalátová.

Minimální věk, od kterého je vhodné založit dítěti bankovní účet, je okolo osmi let. Je to však velmi individuální a některé děti nejsou dostatečně vyspělé na přechod na elektronické peníze ani ve dvanácti letech. Rodič tak musí sám zhodnotit, jestli jeho potomek na takovou zodpovědnost už má.

[chooze:article;value:469361]

Velmi důležitá je přísnost při vyplácení kapesného. Dítě se musí naučit, že peníze nepřichází, kdykoliv si o ně řekne. Pokud tedy veškeré kapesné utratí bez rozmyslu, musí znovu počkat a znovu šetřit. Důsledné vyplácení kapesného je pak třeba podpořit diskuzí, aby dítě pochopilo, proč peníze dostat nemůže, dokud nepřijde znovu den, kdy se kapesné platí.

Rozhodně tak není dobrý nápad spoléhat na školní vzdělání. "Škola dá dětem pouze teorii, pouze názvosloví. Skutečně hospodařit se naučí až s praxí. A právě k tomu slouží pravidelně vyplácené kapesné v kombinaci s postupně se navyšujícími povinnostmi," zakončila Kalátová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.