Moderní bydlení

Kardiolog popsal, jak se vyhnout infarktu. Za zásadní považuje jednu věc

Widimský stál u zavedení angioplastiky pro léčbu infarktu u nás i ve světě. Díky ní se podařilo zásadně zvýšit počet lidí, kteří infarkt přežijí. Naučil se ji provádět na studiích v Holandsku a následně ji začal praktikovat ve vinohradské nemocnici.

Právě tahle metoda mu v 64 letech zachránila život. "Jako kardiolog jsem ty příznaky poznal okamžitě. Byl jsem mimo Prahu, ale naštěstí ty příznaky byly velmi mírné a jenom krátkodobé, takže jsem tušil, že se na mě infarkt blíží. Tak jsem se okamžitě dopravil do své nemocnice a kolega mi tam udělal angioplastiku," řekl.

[chooze:article;value:556384]

Popsal ale i věci, které mohou lidé dělat, aby se infarktu vyhnuli. "Nejzásadnější je nekouřit. Kouření má dvojí špatný efekt na srdce. Jednak vede ke stahování cév a jednak každá vykouřená cigareta zvyšuje riziko srážení krve. Takže nekouřit je zásadní věc," uvedl.

"Z těch dalších věcí je to potom nadváha. Obezita sama o sobě může vést k rozvoji aterosklerózy, ale také obezita vede k rozvoji cukrovky. A cukrovka je sama dalším výrazným rizikovým faktorem pro infarkt," pokračoval. Zmínil taky kontrolování vysokého tlaku a cholesterolu.

[chooze:article;value:560721]

"Když budete mít úplně negativní rodinnou anamnézu, to znamená, že nebude nikdo v příbuzenstvu mít infarkt ani žádnou jinou srdeční chorobu, tak je velmi pravděpodobné, že infarkt také nedostanete," řekl. "Naopak pokud máte v příbuzenstvu, jako to bylo v mém případě, že se někdo se srdcem zhroutil, skoro všichni příbuzní, bude téměř jisté, že vás to někdy potká taky," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.