Karel III. chce modernizovat monarchii. Změnám neušly ani vánoční svátky

Stromeček, pečení cukroví, zpěv vánočních koled, štědrovečerní tabule. To jsou neodmyslitelné znaky Vánoc nejen našich domácností, ale i králů či princezen. Na Štědrý den členové rodiny chodí pravidelně na ranní bohoslužbu. Poté se ti nejmenší těší na čajový rituál, při kterém se rozdávají dárky. A po obědě Windsorové hrají společenskou vědomostní hru.

Životy členů královské rodiny jsou řízené přísným kodexem a tradicemi. Proto není divu, že i Vánoce mají jasný řád. Ten ale zřejmě letos byl a bude poprvé narušen. Nový král chce modernizovat monarchii a palác je proto vzhůru nohama.

[chooze:article;value:481303]

"Královskou rodinu čekají těžké časy z mnoha důvodů. Několik let bude trvat, než si vše sedne," vysvětlila expertka na královskou rodinu Karel Anvilová.

Dříve týden před Vánocemi pořádala královna slavnostní oběd v Buckinghamském paláci. Zaměstnanci dostali dárek, v paláci platil přísný dresscode a ke štědrovečerní večeři se podával oblíbený Alžbětin koktej. To vše je zřejmě minulostí. I vánoční projev krále byl jindy. Vždy se konal 24. prosince, tentokrát byl až o den později.

Letošní Vánoce prožila britská královská rodina poprvé bez Alžběty II. a prince Philipa. "Vážíme si těch, kteří pomáhají druhým. Její Veličenstvo nám zanechalo neuvěřitelný odkaz, který nás hluboce inspiruje," uvedli na sociálních sítích princ a princezna z Walesu.

Windsorové berou zimní svátky s velkou vážností. Jejich tradice sahá hluboko do historie. Za vlády krále Jiřího III. v 18. století jeho choť Charlotta prosadila zdobení stromku. A tradice se udržela až do dnešní doby.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.