Karel III. přednesl svou první Královu řeč. Zmínil i témata, s nimiž nesouhlasí

Králova řeč. Událost, při které se snoubí stovky let stará tradice s moderní politikou. Tradiční úvodní proslov na zahájení nového zasedacího období britského parlamentu poprvé po sedmdesáti letech zazněl z úst krále.

Král Karel III. za doprovodu své manželky, královny Camilly, a stráže vyrazil z bran Buckinghamského paláce krátce před úterním polednem v pozlaceném kočáře. Královská koruna posetá třemi tisíci diamanty cestovala do horní komory parlamentu samostatně.

[chooze:article;value:528348]

Uvnitř Sněmovny lordů usedl královský pár na pozlacené trůny. "Moji lordi a členové Dolní sněmovny. Když přednáším tuto první Královu řeč po více než 70 letech, mám na paměti odkaz, který tu zanechala moje milovaná matka," zahájil Královu řeč Karel.

Proslov králi sepsal britský premiér Rishi Sunak. Obsahoval 21 návrhů zákona, kterými se parlament v nadcházejícím období plánuje zabývat. "Moje vláda bude i nadále podnikat kroky ke snížení inflace. Je odhodlána bojovat proti antisemitismu a zajistit, aby holokaust nebyl nikdy zapomenut," pronesl Karel.

Podle některých expertů králův proslov potvrdil panovníkovu snahu o politickou neutralitu, kterou byla známá i jeho matka královna Alžběta II. Hned několik bodů, o kterých mluvil, je totiž pravděpodobně v rozporu s jeho vlastním přesvědčením. Třeba plán o využití více britských zásob ropy a plynu v Severním moři.

[chooze:article;value:526471]

Karel III. je totiž už od mládí známým zastáncem ochrany životního prostředí. "Moje vláda změní tuto zemi a vybuduje lepší budoucnost. Členové Dolní sněmovny, modlím se, aby požehnání Všemohoucího Boha pomohlo ve vašem vládnutí," zakončil řeč Karel.

Králova nebo také Královnina řeč je britskou tradicí už od 16. století. Pro krále Karla III. to ale nebylo úplně poprvé, co proslov přednášel. V květnu 2022 zastoupil svou matku kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu. V té době byl ale ještě princem Charlesem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.