Karel III. si hymnu ke korunovaci objednal u slavného autora muzikálů

Hudbu pro korunovační obřad ve Westminsterském opatství, který se bude konat 6. května, vybral král osobně. Kromě starých mistrů zazní 12 nových skladeb, informovala BBC.

Korunovační hymnu si král objednal u proslulého britského skladatele a producenta Andrewa Lloyda Webbera. Ten se proslavil muzikály Kočky, Evita, Fantom opery či Jesus Christ Superstar, které opanovaly známé scény po celém světě včetně londýnského West Endu a newyorské Broadwaye.

[chooze:article;value:474499]

​Text hymny je založen na biblickém textu žalmu 98 a hudba je napsána speciálně pro opatský sbor a varhany. "Doufám, že moje hymna odráží tuto radostnou událost," cituje web královské rodiny prohlášení Webbera, kterému je stejně jako králi 74 let.

Z dvanácti objednaných nových skladeb je šest určeno pro orchestr, pět pro sborový zpěv a jedna pro varhany. Oslovení autoři pocházejí ze zemí britské koruny i ze států, jejichž obyvatelé tvoří v Británii početnou přistěhovaleckou komunitu.

Propojení starého s novým mají symbolizovat skladby klasických skladatelů, jako jsou William Byrd, George Händel nebo Edward Elgar. Na přání krále zazní i pravoslavná řecká hudba na počest jeho zesnulého otce prince Filipa, který se narodil na řeckém ostrově Korfu.

[chooze:article;value:485815]

​Konkrétní skladby starých mistrů Buckinghamský palác neuvedl, jistá je jediná: Händlův Kněz Sádok, hymnus s mohutným refrénem “Bůh ochraňuj krále“, který se hraje při každé korunovaci od roku 1727, kdy byl objednán pro krále Jiřího II.

Co se týče hudby, následující večer po korunovaci se na hradě Windsor uskuteční koncert, na kterém mají vystoupit zatím utajené světově proslulé hvězdy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.