Karel III. zklamal královnu. Jeho chyba ovlivní celou monarchii, řekl expert

Celý svět v roce 1981 sledoval pohádkovou svatbu lady Diany Spencerové a prince Charlese, budoucího krále Karla III. Jenže o 11 let později pár oznámil odloučení a v roce 1996 se rozvedl. Konec manželství byl národním skandálem a doprovázely ho zvěsti o nevěře. Královna, která se tomuto scénáři dlouho snažila zabránit, nesla synův rozvod velmi těžce.

"Je chybné tvrdit, že královna po tom všem vinila princeznu Dianu. Věřím, že ona i princ Philip vyčítali vše mnohem více princi Charlesovi. Oba totiž věděli, že celou dobu miloval někoho jiného," řekl podle deníku Express královský životopisec Robert Lacey. A poukázal tak na dlouhodobý románek Karla III. s jeho současnou ženou královnou Camillou.

[chooze:article;value:475688]

"Časy se změnily, začaly převládat rozvody a proměnila se i kultura. Pohádková svatba Charlese a Diany skončila obrovským neúspěchem. Po jejich rozvodu se vize tradiční monarchie rozpadla," popsala pro portál Mirror krizi monarchie autorka Tessa Dunlopová.

Zatímco královna Alžběta II. mohla vždy své stabilní manželství považovat za jeden z pilířů státu, král Karel III. se na něj kvůli předešlému selhání spoléhat nemůže. Přestože s jeho chotí Camillou v dubnu oslavili výročí 17 let od svatby, porušil svým jednáním svátost manželskou, která byla jeho matce velmi vzácná.

[chooze:article;value:472500]

Královská expertka dodala, že nový panovník stojí před velkou výzvou, musí totiž najít nový směr, který mu dovolí i nadále vést monarchii vstříc budoucnosti. "Král Karel III. je představitelem své generace, stejně jako byla královna Alžběta II. symbolem té své. Je však nutné, aby našel nový jednotící impuls pro svou zemi. Doufejme, že to pro dobro Velké Británie zvládne," popsala Tessa Dunlopová.

Podívejte se na video, jak král Karel III. oslavil své 74. narozeniny (11/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.