Karla III. čekají náročné Vánoce. Připomněl si smrt maminky

Ve Westminsterském sále, kde se v září s Alžbětou II. rozloučilo více než čtvrt milionu lidí, bude královnu už navždy připomínat její pamětní deska. Má ji tam každý zesnulý panovník od dob Eduarda VII.

I když jde o dlouholetou tradici, bylo letošní odhalování přece jen výjimečné. Poprvé v historii totiž plaketu pro zesnulého panovníka odhalila současná hlava královské rodiny. A dosud nevídaných okamžiků budou v Británii letos plné svátky.

"Letošek toho hodně změnil. Na začátku roku jsme se těšili na výročí nástupu Jejího Veličenstva na trůn a teď končíme rok na úplně jiné, pochmurnější notě. Víte, občas je docela těžké si uvědomit, že Její Veličenstvo už není mezi námi," okomentoval uplynulý rok odborník na královskou rodinu Joe Little.

[chooze:article;value:479475]

Povinnost přednést tradiční vánoční projev letos poprvé padne na nového krále Karla III. A co víc, vůbec poprvé bude král o Vánocích mluvit ke svému lidu skrze televizní obrazovku.

Za dob předchozího krále, Jiřího VI., fungovala jen rádia. Alžběta II. se o vánocích v televizi objevila poprvé v roce 1957, když byla na zámku Sandringham. Tam chce Vánoce trávit i král. Do té doby ho ale čeká ještě řada povinností.

Do vánočních příprav se zapojila i manželka prince Williama, Kate. Ve Westminsterském opatství, kde se ve čtvrtek konal tradiční vánoční koncert, pomohla ozdobit stromeček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.