Karlovarskem se šíří žloutenka typu A. Myjte si ruce, radí odborníci

Žloutenka typu A, neboli nemoc špinavých rukou, se šíří Karlovarským krajem. "Aktuálně máme hospitalizovaných sedm pacientů s hepatitidou A v rámci našeho infekčního oddělení s tím, že ještě před třemi dny bylo pacientů 16," upozorňuje mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Markéta Singerová.

K příznakům hepatitidy A patří mimo jiné nechutenství. "Vlastně jsou podobné jako u různých respiračních onemocnění. Bělmo zežloutne až v té druhé fázi," podotýká Singerová.

[chooze:article;value:577056]

​Krajská hygienická stanice na Karlovarsku už letos eviduje 42 potvrzených případů žloutenky typu A. "Z toho tři v okresu Karlovy Vary, jeden potvrzený případ v okrese Cheb a 38 případů v okrese Sokolov," říká mluvčí hygieniků Michaela Zajíčková.

"Všem epidemiologicky významným kontaktům nemocných osob byla stanovena karanténní opatření. Lékařský dohled spočívá v povinnosti podrobit se lékařské prohlídce i opakovaným laboratorním vyšetřením krve," vysvětluje Zajíčková.

Předcházet onemocnění žloutenky nelze. Zdravotníci doporučují očkování proti hepatitidě A i proti respiračním onemocněním, mezi které patří chřipka a covid-19.

Nakazit se žloutenkou přitom můžeme téměř kdekoliv. Například při neumytí rukou po cestě hromadnou dopravou. Výskyt žloutenky typu A se už několik měsíců řeší také v Ostravě. Hygienici v městské části Přívoz zahájili dobrovolné očkování. Obávají se, že by se nákaza mohla po povodních rozšířit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.