Karlovarský kraj zůstal bez elektřiny. Vlaky stály, nemocnice jely na zálohu

Zdravotnictví, doprava nebo třeba komunikační systémy. To vše je kritická infrastruktura, kam musí dodávky energie putovat jako první.

Každá nemocnice musí mít k dispozici pro případ výpadku elektřiny agregát. "Je to v podstatě dieslový motor, který se za války a ještě po válce používal do ponorek, takže tradice, velmi spolehlivý s výkonem zhruba 360 kW, což utáhne i malou vesnici," vysvětlil technický ředitel sokolovské nemocnice Miloslav Pavelka.

"Agregáty zajišťují primárně urgentní provozy, to znamená okamžitě během zlomku vteřiny na ně přejíždí operační sály, jednotky intenzivní péče a další klíčové provozy," doplnil Vladimír Podracký, mluvčí Penta Hospitals.

[chooze:article;value:506667]

Další v řadě jsou například ambulance, kde může dojít ke krátkodobému výpadku. "Kdyby došlo k dlouhodobému výpadku, tak budeme dostávat naftu ze skladišť nebo přímo z rafinerií prostřednictvím integrovaného záchranného systému," pokračoval Podracký.

Podobně fungují například letiště. "Letiště mají záložní zdroj, který v případě výpadku elektrického proudu naběhne a začne zásobovat letiště a všechny letištní systémy elektřinou. Stačí utáhnout všechny systémy které potřebujeme na odbavení, na přistávání letadel a na prostě běžný provoz," popsala ředitelka karlovarského letiště Alice Undus.

S takovou možností ale nemůžou počítat například železnice. Doprava na kolejích se tak v úterý ráno musela úplně zastavit.

[chooze:article;value:506994]

"V tu dobu nemohly jezdit na těchto úsecích vlaky elektrické trakce. Musely by vyjíždět pouze vlaky, které jsou takzvané nezávislé trakce, tedy například dieslové lokomotivy," uvedl Jan Nevola, mluvčí Správy železnic.

Naopak trolejbusovou dopravu v Mariánských Lázních výpadek nepostihl, při krátkém výpadku jedou totiž trolejbusy na baterie. Při delším by je pak nahradily autobusy.

Dlouhodobý výpadek dodávky elektřiny může zkomplikovat život i domácnostem. Pro případ podobných neočekávaných událostí by měl mít člověk doma připravené zásoby pitné vody a trvanlivých potravin minimálně na tři dny nebo například zásobu léků a hygienických potřeb, svíčky nebo přenosnou svítilnu.

Velmi důležité je také odpojit všechna elektrická zařízení od sítě, aby při obnovení dodávek energie nedošlo k přetížení sítě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.