Karta se obrací. Rusům se přestalo dařit, Zelenskyj se chlubí velkým úspěchem

Ukrajinské armádě se podařil významný úspěch v bojích s ruskou armádou. Po dlouhých měsících zvládla zastavit postup Ruska na frontě, řekl v rozhovoru s francouzskou stanicí BFM TV a listem Le Monde ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

"Právě jsem přišel ze setkání s vysokými vojenskými důstojníky a situace na frontě je mnohem lepší, než byla poslední tři měsíce. Měli jsme potíže kvůli nedostatku dělostřelecké munice, protiletecké obrany, zbraní s dlouhým doletem a hustoty ruských dronů. Odvedli jsme dobrou práci proti ruskému letectvu, obnovili jsme situaci na východě a ruský postup byl zastaven," pochlubil se prezident Ukrajiny. 

Rusko nedávno získalo například město Avdijivka, které padlo 17. února. "Je pravda, že Rusové zničili Avdijivku a obsadili území, ale dnes už nemohou postoupit, protože ztratili velké množství letadel. V Černém moři provádíme silnou akci. Nebudu zabíhat do podrobností, ale obdržel jsem zprávu, která uvádí velmi významné pozitivní výsledky," dodal Zelenskyj. 

[chooze:article;value:545808]

​Zároveň ovšem novinářů přiznal, že přehnaná pozitivita není namístě. "Musíme být realističtí. Nemůžeme být pozitivní, když tato válka probíhá. Budeme, až vyhrajeme. Ale dnes jsme zastavili ruský postup na východní Ukrajině a oni utrpěli těžké ztráty," dodal prezident. 

Američané varují

Ukrajinské letectvo v posledních týdnech oznámilo například zničení vícero ruských stíhacích bombardérů Suchoj Su-34. Vysocí američtí zpravodajští činitelé nicméně v pondělí varovali, že bez další americké pomoci bude Ukrajina čelit vyhlídce na pokračující ztráty na bojišti.

Dle úředníků jakékoli pokračující oddalování americké pomoci Ukrajině povede k dalším územním ziskům Ruska, jejichž důsledky se projeví nejen v Evropě, ale i v Tichomoří, uvedl deník The New York Times

Papež nedávno vyzval k vyvěšení bílé vlajky. Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.